Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Oživenie jadrovej dohody s Iránom je podľa Macrona stále možné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP)

PARÍŽ - Oživenie kľúčovej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 je "stále možné", musí sa to však stať "čo najskôr", povedal v sobotu francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonickom rozhovore svojmu iránskemu náprotivku Ebráhímovi Raísímu. Informovala o tom agentúra AFP.

Macron tiež "vyjadril svoje sklamanie" v súvislosti s absenciou pokroku po prerušení rokovaní o oživení dohody, ktoré prebiehali vo Viedni. Francúzsky prezident zároveň zdôraznil potrebu návratu Iránu k jadrovej dohode a realizácii svojich nukleárnych záväzkov, uvádza sa vo vyhlásení Macronovho úradu. Ten zároveň vyjadril aj "hlboké znepokojenie" v súvislosti so štyrmi francúzskymi občanmi zadržiavanými v Iráne.

Rokovania stagnujú

Raísí podľa oficiálneho vyhlásenia počas dvojhodinového rozhovoru s Macronom "odsúdil nekonštruktívne pozície a kroky Spojených štátov a európskych krajín". Viedenské rokovania medzi Iránom a svetovými mocnosťami vrátane Spojených štátov stagnujú od marca tohto roka, pripomína AFP.

Cieľom dohody z roku 2015 bolo zabrániť Iránu v rozvoji schopnosti získať atómovú bombu výmenou za zrušenie sankcií, ktoré otriasli ekonomikou tejto krajiny. Bývalý prezident Donald Trump však v roku 2018 od dohody jednostranne odstúpil a opätovne uvalil na Irán sankcie. Teherán následne začal od svojich záväzkov ustupovať.

Viac o téme: IránJadrová dohodaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu