Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Predmet, ktorý darovala premiérka americkému prezidentovi, vyvolal škandál: Pobúrení aktivisti, hanba!

 Jacinda Ardernová a Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Jacinda Ardernová a Joe Biden (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Nedávna oficiálna návšteva novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej v Bielom dome vo Washingtone dopadla podľa ekológov veľmi bizarne. Nepáči sa totiž, čím Jacinda Ardenová obdarovala amerického Joea Bidena.

Darček od predsedkyne vlády Nového Zélandu pre americkú hlavu štátu označili ochrancovia životného prostredia za "otrasný". Išlo totiž o kauri misku vyrobenú z glazovaného dreva, ktoré sa ťaží zo špeciálnych stromov. Podľa rnz.com boli tieto dreviny pochované v rašelinových močiaroch na Severnom ostrove desiatky tisíc rokov. 

Šéfka Northland Environmental Protection Society (NEPS) Fiona Furrellová považuje tento dar za faux pas a na adresu Ardernovej uviedla, že by nemala propagovať a obdarúvať politikov pôvodnými rastlinami Nového Zélandu, ktorých ťažba ničí prírodný ekosystém. "Močiarne kauri nepovažujeme za vhodný darček pre Ameriku. Je priam šokujúce, že po všetkom úsilí, ktoré sme vynaložili na ochranu týchto mokradí, sa stane toto," povedala Furrellová. 

Stromy kauri sa vyskytujú na Novom Zélande v močiaroch a na kultúrne významných miestach, ktoré môžu byť počas ťažby poškodené alebo zničené. V roku 2018 rozhodol Najvyšší súd Nového Zélandu, že táto drevina sa môže ťažiť len za určitých podmienok. Napríklad musí byť už stará alebo pripravená na ďalšie spracovanie. 

strom kauri, Nový Zéland
Zobraziť galériu (2)
strom kauri, Nový Zéland  (Zdroj: Getty Images)

Ďalší šok 

NEPS tvrdí, že vláda kúpila misku kauri od podnikateľa Nelsona Parkera, ktorý bol v roku 2019 vyšetrovaný za vývoz výrobkov z tohto vzácneho dreva do Číny. Súd zistil, že Parker pravdepodobne porušil zákon o zákaze vývozu veľkého množstva produktov z dreva kauri. Nakoniec nebol stíhaný, pretože na pôvodnej vyťaženej drevine nemal vykonať veľké úpravy. "Premiérka Ardernová spôsobila domino efekt, pretože výrobky z dreva kauri budú teraz oveľa žiadanejšie. Biden ten dar nemusel prijať," dodala na záver Furrellová.   

Viac o téme: EkológiaDarWashingtonBiely domJacinda ArdernováJoe BIdenKauri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu