Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prípad znásilneného dievčatka (10) a jeho cesty za potratom šokoval svet: Ľuďom sa nechce veriť, že je to pravda

Aktivisti za práva potratov sa mobilizujú na obranu plánovaného rodičovstva v Santa Monice. Zobraziť galériu (4)
Aktivisti za práva potratov sa mobilizujú na obranu plánovaného rodičovstva v Santa Monice. (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Desaťročné dievča, ktoré otehotnelo po znásilnení, kvôli potratu cestovalo v USA do susedného štátu, kde tieto zákroky zatiaľ nie sú obmedzované. Príbeh je natoľko šokujúci, že sa v Spojených štátoch stretával s pochybnosťami, či môže byť pravdivý. Minulý týždeň ale jeho pravosť potvrdila polícia a správa sa definitívne stala súčasťou politického boja necelé štyri mesiace pred voľbami do Kongresu.

Zatiaľ čo demokrati na čele s prezidentom Joeom Bidenom na prípad upozorňujú, republikáni sa podľa webu Politico obávajú reakcie voličov. Všetko spustil text regionálneho denníka Indianapolis Star z 1. júla s titulkom: "Pacienti mieria za potratovými službami do Indiany pri obmedzovaní starostlivosti v iných štátoch". Článok v úvode cituje gynekologičku pôsobiacu v Indianapolise, ktorá opisuje, ako pomohla ukončiť tehotenstvo desaťročnej obeti znásilnenia zo susedného Ohia, kde platí zákaz potratov zhruba od šiesteho týždňa.

Informáciu prevzali médiá z celého sveta. Nasledovala vlna skeptických reakcií najmä od republikánskych politikov a im naklonených komentátorov, ktorí správu spochybňovali alebo rovno označili za lož. Minulú stredu však ďalší regionálny denník, tentoraz v Ohiu, informoval o zatknutí muža, ktorý sa podľa polície priznal k znásilneniu desaťročnej obete. Detektív na súde uviedol, že dievča podstúpilo potrat v Indianapolise.

Najvyšší súd USA otvoril cestu reštrikciám

Kauza ukazuje dopady reštrikcií, ktoré zavádzajú republikánski politici v niektorých amerických štátoch po verdikte Najvyššieho súdu USA, ktorý im k tomu otvoril cestu. Tieto zákazy v mnohých prípadoch nemajú výnimky pre obete znásilnenia, čo platí aj v Ohiu. Miestna norma stavia mimo zákon interrupcie vykonávanej potom, čo možno u embrya detekovať srdcový tep, pričom zákroky umožňuje iba v prípadoch, keď tehotnej hrozí smrť alebo "významné a nezvratné" problémy. Také opatrenia idú proti dlhodobo pozorovanému pohľadu väčšiny americkej spoločnosti, že potraty by mali byť skôr povolené. 

Skupina poslancov predstavila pozmeňujúci návrh k zákonu Anny Záborskej k potratom (archívne video)

Skupina poslancov predstavila pozmeňujúci návrh k zákonu Anny Záborskej k potratom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Akonáhle bol Najvyšším súdom zvrátený precedenčný verdikt z prípadu Roeová v. Wade, ktorý potraty umožňoval, "republikáni vedeli, že majú politický problém", píše Politico v dnešnom texte o dopadoch interrupčnej témy na prebiehajúcu volebnú kampaň.

Prípad znásilneného dievčatka (10)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Damian Dovarganes)

Prípad môže mobilizovať voličov demokratov

Prípad znásilneného dievčaťa v Ohiu podľa neho zvýrazňuje volebné úskalia spojené s novou vlnou potratových reštrikcií. Medzi republikánmi vraj panujú obavy, že vývoj môže mobilizovať voličov demokratov a odradiť umiernených, ktorí nezdieľajú radikálny pohľad republikánskej základne. "Toto je ten druh vecí, ktoré môžu vdýchnuť nový život nádeji demokratov na zachovanie akejsi koalície," povedal John Thomas, ktorý sa podieľa na kampaniach republikánskych kandidátov do Kongresu naprieč USA.

O medializovanom potrate v Indiane sa podľa neho hovorí najmenej v jednom volebnom súboji, na ktorom pracuje. Viacerým kandidátom vraj Thomas odporučil, aby sa snažili téme vyhýbať a odkláňať debatu k iným otázkam. Demokrati volia presne opačnú stratégiu. Ešte pred publikáciou správy o zatknutí údajného páchateľa hovoril o znásilnenom dievčati prezident Biden, keď podpisoval dekrét týkajúci sa snahy zachovať prístup k interrupciám. "Predstavte si, že ste to dievčatko. Myslím to vážne, len si to predstavte," povedal šéf Bieleho domu minulý piatok.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Demokrati boj o interrupcie nevzdávajú

O niekoľko dní neskôr tému vzniesol demokratický kongresman pri vypočutí výboru Snemovne reprezentantov, následne naň upozorňovali ďalší jeho stranícki kolegovia. "Je správne, aby bolo ohrozené právo desaťročného dievčatka, dvanásťročného alebo štrnásťročného na starostlivosť, ktorú zúfalo potrebuje?" citovala agentúra AP senátorku Amy Klobucharovú. Demokrati v piatok v Kongrese predkladajú dva návrhy zákonov na ochranu práva na interrupciu, ich presadenie je však vzhľadom na pozíciu republikánov v oboch prípadoch vysoko nepravdepodobné.

Niektorí komentátori medzitým varujú, že podobných znepokojujúcich príbehov bude v USA po anulovaní ústavného práva na potrat pribúdať. Pribúdať bude pravdepodobne aj reštrikciou mieriacich proti právu ukončiť tehotenstvo. Jedným zo štátov, kde je táto možnosť v hre, je aj Indiana, kde republikánmi ovládaný štátny parlament plánuje tento mesiac začať mimoriadnu schôdzu. Jasným cieľom je prijať nové protipotratové opatrenia, píše Politico.

Aktivisti za práva potratov sa mobilizujú na obranu úradov plánovaného rodičovstva v Santa Monice, keď sa zhromažďujú na promenáde Third Street v Santa Monice.
Zobraziť galériu (4)
Aktivisti za práva potratov sa mobilizujú na obranu úradov plánovaného rodičovstva v Santa Monice, keď sa zhromažďujú na promenáde Third Street v Santa Monice.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Damian Dovarganes)

Zákrok už prebehol, vyšetrujú lekárku

Lekárka Caitlin Bernardová, ktorá vykonala zákrok na dievčatku, povedala pre Indianapolis Star, že pacientka bola v čase potratu v šiestom týždni a troch dňoch tehotenstva. Politici v Indiane naznačili, že majú v úmysle zaviesť ďalšie obmedzenia interrupcií. Bernardová teraz tiež čelí vyšetrovaniu zo strany generálneho prokurátora štátu Indiana Todda Rokitu, ktorý povedal, že jeho kancelária zhromažďuje dôkazy o prípade a označila Bernardovú za "potratovú aktivistku pôsobiacu ako lekárka". Denník The Washington Post však uviedol, že záznamy ukazujú, že potrat dievčaťa nahlásila lekárka pred zákonom stanovenou lehotou podľa štátneho postupu. 

Viac o téme: DievčaPotratZnásilnenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu