Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vodička zachytila nebezpečný prírodný živel na kamere: Pokojná jazda a zrazu blesk ako hrom a auto sa usmažilo!

Blesk udrel do auta pred vodičkou, ktorá si to cele´nahrala.
Blesk udrel do auta pred vodičkou, ktorá si to cele´nahrala. (Zdroj: Facebook/ABC7)

TALLAHASSEE - To, čo sa prihodilo vodičke na ceste po upršanej Floride, je zrejme niečo, na čo tak skoro nezabudne. Počas búrky totiž išla po ceste, ktorú si v danom momente zaznamenávala na videokameru na mobile. Keď tu zrazu do pickupu pred ňou udrel masívny blesk ako hrom a ona len so šokom čakala, čo sa bude diať ďalej.

archívne video

Strašidelná búrka v Moravskou Beroune: Obrovské krúpy a poničené autá a okná! (Zdroj: FB/J. Š)

Podstatné však je, že vodič pred spomínanou ženou pre ňu nebol žiadny cudzinec. Išlo totiž o jej manžela Edwarda Whalena. Michaelle May Wwalenová, ktorá cestovala po floridskej diaľnici, zachytila ​​na videu celý moment. Tento blesk poškodil vozidlo a vedľa neho cestujúce vozidlo zástupcu šerifa.

 

LUCKY STRIKE ⚡ A woman recorded the moment a vehicle was struck by lightning in Tampa Bay, Florida. Michaelle May...

Posted by ABC7 on Thursday, July 7, 2022

Usmažené auto, ľudia vo vnútri však zostali v poriadku

Zástupkyňa okresu Hillsborough Kristen Miceliová išla vedľa Whalenovho nákladného pickupu, keď ho zasiahol blesk. "Auto bolo usmažené. Keď som išiel po ceste, všetky svetlá na prístrojovej doske sa rozsvietili a môj posilňovač riadenia zhasol. Moje auto sa vyplo a ja som len akosi dobiehal," povedal Miceli pre WFLA-TV.

"Bolo to dosť divoké. Keď bolo po všetkom, môj syn povedal, že sa musíme o pár dní presvedčiť, či máme superschopnosti," povedal Brian Whalen. Nie na darmo sa však hovorí o princípe tzv. Faradayovej klietky (aj keď v tomto prípade nedokonalej, pozn. red.) a o tom, že vnútro auta je aj počas búrky tým najbezpečnejším miestom pre človeka.

Totiž v prípade, že ak do vozidla udrie blesk, následný výboj do kabíny auta nemá ako preniknúť. Dostane sa totiž len po jeho kovovej konštrukcii a karosérii. Auto je tiež uzemnené gumenými pneumatikami, aj keď v tomto prípade nejde o plnú záruku, že auto bude v bezpečí.

Viac o téme: AutoPočasieBleskFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu