Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruské rakety zasiahli nákupné centrum na Ukrajine: Nachádzalo sa v ňom viac než tisíc civilistov

Ruské rakety zasiahli nákupné centrum na Ukrajine
Ruské rakety zasiahli nákupné centrum na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

KYJEV - Ruské rakety v pondelok zasiahli zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine. Podľa vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na sociálnej sieti Telegram sa v budove nachádzalo viac než tisíc civilistov.

Obchodné centrum je podľa Zelenského v plameňoch, "počet obetí si nemožno ani predstaviť". Ako pokračoval Zelenskyj, nákupné centrum nepredstavovalo pre ruskú armádu žiadne nebezpečenstvo a nemalo ani strategický vojenský význam. Je preto presvedčený, že "okupantov hnevá snaha ľudí žiť normálny život".

Ruské rakety zasiahli nákupné centrum na Ukrajine: Bolo v ňom viac než tisíc civilistov (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Agentúra Reuters cituje starostu mesta Vitalija Meleckého, podľa ktorého si útok vyžiadal mŕtvych a zranených, ich počet však neuviedol. Náčelník Poltavskej oblastnej vojenskej správy Dmytro Lunin útok odsúdil ako "vojnový zločin" a "zločin proti ľudskosti". "Je to otvorený a cynický akt teroru voči civilnému obyvateľstvu. Rusko – teroristický štát," napísal Lunin taktiež na Telegrame. V Kremenčuku sa nachádza najväčšia ropná rafinéria na Ukrajine. 

Momentálne evidujú desať obetí

Najmenej desať mŕtvych a 40 zranených si vyžiadal v pondelok ruský raketový útok na nákupné centrum Amstor v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine. Oznámil to na sociálnej platforme Telegram náčelník Poltavskej oblastnej vojenskej správy Dmytro Lunin. "Už teraz je všetkým jasné, čo je cieľom Ruska – genocída Ukrajincov," komentoval útok Lunin.

Útok odsúdili OSN aj USA

Úrad generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a tiež americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili pondelkový raketový útok Ruska na zaplnené nákupné centrum v ukrajinskom Kremenčuku. Informuje o tom agentúra AFP. "Akýkoľvek útok, ktorý zasiahne nákupné centrum, je naskrz ohavný," povedal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Pripomenul, že priemyselné mesto Kremenčuk v Poltavskej oblasti na rieke Dneper bolo doteraz ušetrené priamych vojenských útokov Ruska. "Opätovne zdôrazňujeme, že medzinárodné humanitárne právo zaväzuje zúčastnené strany chrániť civilistov a civilnú infraštruktúru," povedal Dujarric.

Viac o téme: RaketyCivilistiútok UkrajinaKremenčuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu