Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Štyria členovia G7 zakážu v súvislosti s vojnou na Ukrajine dovoz zlata z Ruska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁMOK ELMAU - Štyria členovia združenia ekonomicky najvyspelejších štátov sveta G7 sa v nedeľu rozhodli, že zakážu dovoz zlata z Ruska, čo má zabrániť, aby ruskí oligarchovia tento vzácny kov skupovali a vyhýbali sa tak sankciám uvaleným na Moskvu v súvislosti s jej inváziou na Ukrajinu. Píše o tom agentúra AFP.

Táto spoločná akcia Británie, Japonska, Kanady a Spojených štátov "zasiahne priamo ruských oligarchov a uštedrí úder do srdca vojnovej mašinérie (prezidenta Vladimira) Putina," povedal britský premiér Boris Johnson. Export zlata je pre Rusko veľmi významnou položkou v jeho ekonomike – v roku 2021 dosiahol hodnotu 15,5 miliardy dolárov. V súčasnom období, keď sú na Rusko uvalené ťažké sankcie, jeho najbohatší obyvatelia začali urýchlene zamieňať svoje aktíva za zlato, aby sa tak vyhli dosahu finančných reštrikcií.

Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne.
Zobraziť galériu (2)
Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

Ukrajina a následky ruskej invázie na svetovú ekonomiku a globálnu bezpečnosť sú jednou z hlavných tém summitu G7, ktorý sa v nedeľu začal na zámku Elmau v bavorských Alpách. Vrcholná schôdzka potrvá do utorka budúceho týždňa.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu