Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Do Španielska dorazil prvý náklad kŕmnej kukurice prepravený cez Baltické more

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Nákladná loď Alppila plaviaca sa pod fínskou vlajkou dopravila v pondelok náklad 18.000 ton kŕmnej kukurice z Ukrajiny do prístavu A Coruňa v Galícii na severozápade Španielska. Ide o prvú zásielku obilnín, ktorá bola prepravená novou námornou trasou cez Baltické more.

Loď sa takto vyhla ruskej námornej blokáde ukrajinských prístavov v Čiernom mori, ktorá trvá od začiatku vojny na Ukrajine, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Galícijskú asociáciu výrobcov kŕmnych zmesí pre zvieratá (AGAFAC).

Združenie AGAFAC, ktoré zadalo objednávku, uviedlo, že náklad kŕmnej kukurice z Ukrajiny previezli nákladnými autami do Rumunska a Poľska a potom do prístavu Šwinoujšcie na poľskom pobreží Baltického mora. Po zastávke v nemeckom prístave Brunsbüttel, ležiacom severozápadne od Hamburgu, loď zamierila k španielskemu pobrežiu.

Na otázku agentúry AFP hovorca ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva nevedel potvrdiť, či ide o prvú dodávku ukrajinského obilia prepravenú cez Baltické more. "Nemáme konkrétne informácie o preprave do Španielska. Dodávame (z Ukrajiny) obilie do Poľska a Rumunska," povedal.

Ruská invázia ochromila vývoz obilia z Ukrajiny

Ruská invázia, ktorá sa začala 24. februára, ochromila vývoz obilia z Ukrajiny - významného hráča v tomto sektore - a spôsobila prudký nárast cien obilia a hnojív, čo v mnohých krajinách, najmä v Afrike a na Blízkom východe, vyvolalo obavy z potravinovej krízy. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Kyjev v súčasnosti mesačne vyváža vlakom dva milióny ton obilia, čo je však stále oveľa menej, ako exportoval pred konfliktom cez svoje prístavy, najmä cez prístav Odesa. OSN a krajiny ako Francúzsko a Turecko sa usilujú o otvorenie čiernomorského námorného koridoru, ktorý by umožnil obnovenie ukrajinského vývozu.

AFP dodala, že koncom mája veliteľ amerických síl v Európe generál Chris Cavoli uviedol, že Nemecko vytvorilo "železničný most" s Ukrajinou, aby pomohlo Kyjevu vyvážať obilie, ktoré sa v krajine hromadí kvôli ruskej blokáde. Dodal, že Poľsko pracuje na zjednodušenom režime prechodu hraníc. Keď sa už obilie dostane z Poľska, prevezú do prístavov v  Nemecku, odkiaľ sa prepravuje ďalej.

Viac o téme: KukuricaŠpanielskoUkrajinaBaltické more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu