Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Kyjeve zavládol nepokoj a nálada sa zhoršuje: Ukrajina si zaslúži plnú pomoc od Západu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco))

LONDÝN - Eufória spred niekoľkých týždňov, keď sa zdalo, že ruské sily sú na ústupe, sa v Kyjeve zmenila na nepokoj. V pondelok to napísal prestížny britský denník Financial Times (FT), ktorý tvrdí, že Ukrajina si zaslúži naďalej dostávať vojenskú pomoc od západných krajín.

"Nálada v Kyjeve sa zhoršuje. V prejavoch neúnavného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počuť obavy, že podpora zo strany Západu by mohla klesať alebo skolabovať, alebo že by západné vlády mohli presadzovať mierovú dohodu neprijateľnú pre jeho krajinu," napísal FT, ktorý varoval pred rizikom vysokej miery opotrebovania ukrajinskej armády, ktorá sa bráni ruskej agresii.

V Kyjeve zavládol nepokoj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Denník ďalej uviedol, že Ukrajina proti Rusku bojuje sama, pretože západní spojenci sa "z pochopiteľných dôvodov" rozhodli do vojny priamo nezasahovať. FT však pripomenul, že Ukrajina nebráni len svoju vlastnú suverenitu, ale v širšom zmysle aj slobodu a bezpečnosť v Európe.

Nikto by nemal zasahovať do mierových rokovaní

"Do akej miery si Ukrajina myslí, že dokáže presadiť svoje ciele, bude v konečnom dôsledku závisieť od podpory, ktorú dostane od svojich partnerov. (Ukrajinci) by mali mať k dispozícii všetky možné prostriedky (zo Západu)," uviedol britský denník. Podľa FT by do prípadných mierových rozhovorov s Ruskom nemali zasahovať externí aktéri."Je na Kyjeve, aby si určil načasovanie a podmienky akýchkoľvek mierových rozhovorov s Moskvou," napísal denník.

Viac o téme: PomocVojnaZápadRuskoUkrajinaFinancial TimesMierové rozhovory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu