Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čudná náhoda: Sudkyňa poslala Alexeja Navaľného do väzenia a krátko nato zomrela

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj
Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - V januári 2021, keď sa Alexej Navaľnyj vrátil do Moskvy po tom, čo bol otrávený a zostal v Nemecku, bol najznámejší ruský opozičný politik okamžite zatknutý. Krátko nato mu zmenili trest za údajný podvod z podmienečného na 3,5-ročný pobyt v trestaneckom tábore. Teraz vyšlo najavo, že sudkyňa, ktorá ho odsúdila, zomrela niekoľko mesiacov po vynesení rozsudku.

Objavili sa špekulácie o tom, že smrť Natalje Repnikovej mohla mať niečo spoločné s tým, čo urobila po vynesení rozsudku. "Po tom, čo ma odsúdila, odkázala cez právnikov, že vlastne oľutovala svoje rozhodnutie a myslí si, že som odvážny. Krátko nato zomrela. Oficiálne bol príčinou smrti koronavírus," povedal Navaľnyj počas odvolacieho pojednávania v pondelok, píše nemecký Bild.

"Môžem len na každého tu na súde apelovať. Ak mi chcete niečo odkázať, tak to urobte opatrne." Navaľného hovorkyňa Kira Jarmašová doplnila: "Bola to veľmi zvláštna náhoda, že sudkyňa najprv poslala Alexejovi správu a potom o pár mesiacov neskôr zomrela."

Navaľnyj opäť ostro kritizoval Kremeľ

Po prvotnom odsúdení bol Navaľnyj tento rok opäť obvinený a ako sa očakávalo, dostal ďalší deväťročný trest za údajný podvod a urážku súdu. Jeho obhajcovia sa proti tomuto rozsudku odvolali. Odvolací proces sa konal v pondelok. Opozičného politika spojili prostredníctvom videa z trestaneckej kolónie pri mestečku Pskov so súdnou sieňou v Moskve. Aktivista počas svojej záverečnej reči opäť ostro zaútočil na Kremeľ. "V tejto hlúpej vojne utrpíte historickú porážku. Táto vojna nemá zmysel. Prečo ju vediete?" povedal počas video prenosu, ktorý sudca niekoľkokrát prerušil. 

Na konci pojednávania moskovský súd zamietol odvolanie Navaľného obhajcov. Zostáva odsúdený na deväť rokov väzenia. "Nič iné sme ani nečakali. Tento rozsudok bol vopred vynesený v Kremli a potom odovzdaný súdu. Nebolo to tiež posledné odsúdenie Alexeja. V súčasnosti proti nemu prebiehajú ďalšie vyšetrovania. To, čoho sme svedkami, je Putinova pomsta," dodala Jarmašová. 

Viac o téme: SmrťSudkyňaAlexej NavaľnyjNatalia Repniková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu