Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

FOTO Pád budovy v Iráne si vyžiadal najmenej päť životov: Pod troskami je ešte 80 ľudí

Zrútená budova v Iráne. Zobraziť galériu (3)
Zrútená budova v Iráne. (Zdroj: SITA/Hossein Abdollah Asl, Tasnim News Agency via AP)

TEHERÁN - Prinajmenšom päť ľudí zahynulo, 27 ďalších utrpelo zranenia a približne 80 ďalších osôb je stále uväznených pod troskami nedokončenej budovy, ktorá sa v pondelok zrútila na juhozápade Iránu. S odvolaním sa na vyjadrenie miestnych úradov o tom informovali agentúry AP a AFP.

"Časti desaťposchodovej budovy Metropol, ktorá sa nachádza v Ábádáne, hlavnom meste provincie Chúzistán, sa zrútili," informovala iránska štátna televízia s tým, že budove v tom čase prebiehali stavebné práce.

Zrútená budova v Iráne.
Zobraziť galériu (3)
Zrútená budova v Iráne.  (Zdroj: SITA/Hossein Abdollah Asl, Tasnim News Agency via AP)

Viacerí zo zranených sú v kritickom stave. Podľa miestnej pobočky Červeného polmesiaca je pritom pod troskami stále prinajmenšom 80 ľudí. Do pátracej akcie boli nasadené aj záchranárske psy, uvádza AFP. Záchranárske tímy prišli aj z okolitých miest. Úrady sa pre vysoký počet uviaznutých osôb obávajú, že počet obetí by sa mohol ešte výrazne zvýšiť.

Zrútená budova v Iráne.
Zobraziť galériu (3)
Zrútená budova v Iráne.  (Zdroj: SITA/Hossein Abdollah Asl, Tasnim News Agency via AP)

Budova sa nachádza na najrušnejšej ulici Ábádánu, kde podľa štátnej televízie prevládajú najmä zdravotnícke zariadenia a budovy, či rôzne podniky a kancelárie. Príčina zrútenia tejto budovy, ku ktorému došlo počas piesočnej búrky, nebola bezprostredne známa; vyšetrujú ju však už príslušné úrady. V súvislosti s incidentom zadržali majiteľa budovy i projektového manažéra stavebnej spoločnosti, ktorá mala na starosti stavbu budovy.

Viac o téme: BudovaPádObeteIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu