Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusko ohrozuje jadrovú bezpečnosť, ozýva sa z EÚ: Od havárie v Černobyle ubehlo 36 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok pri príležitosti 36. výročia havárie jadrovej elektrárne v Černobyli z 26. apríla 1986 vyjadrila znepokojenie nad rizikami narušenia jadrovej bezpečnosti v Európe v kontexte súčasnej vojny na Ukrajine a po nedávnych krokoch ruskej armády v lokalite Černobyľ.

Komisia v správe pre médiá uviedla, že pred 36 rokmi nehoda v atómovej elektrárni v Černobyli viedla k jednému z najstrašnejších nukleárnych incidentov v dejinách ľudstva. Táto dlhotrvajúca tragédia mala podľa EK rozsiahle následky na Ukrajine, v Bielorusku, Rusku a v iných častiach Európy, pričom spôsobila úmrtia, ľudské utrpenie, dlhodobé poškodenie zdravia, nedostatok potravín a znečistenie životného prostredia.

Okrem toho muselo v silne kontaminovaných oblastiach opustiť svoje domovy približne 350.000 ľudí, čo má dodnes pretrvávajúce sociálne a ekonomické dôsledky. "Protizákonná a neoprávnená agresia Ruska na Ukrajine opäť ohrozuje jadrovú bezpečnosť na našom kontinente. Rusko sa zameralo na ukrajinské atómové zariadenia a obsadilo ich, pričom tieto zariadenia bezohľadne poškodilo. Protiprávna okupácia a prerušenie bežnej prevádzky, ako napríklad zabránenie rotácii personálu, narúšajú bezpečnú a zabezpečenú prevádzku jadrových elektrární na Ukrajine a výrazne zvyšujú riziko havárie," uvádza sa v stanovisku exekutívy EÚ.

Moskva by mala vrátiť kontrolu nad elektrárňou 


Eurokomisia zdôraznila, že pri príležitosti výročia havárie v Černobyli opätovne vyzvala Moskvu, aby vrátila kontrolu nad okupovanou jadrovou elektrárňou v Záporoží ukrajinským orgánom a zdržala sa akýchkoľvek ďalších akcií zameraných na jadrové zariadenia. "Opätovne potvrdzujeme náš záväzok dodržiavať najvyššie štandardy jadrovej bezpečnosti a záruk na celom svete a vítame a plne podporujeme úsilie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu poskytnúť pomoc na žiadosť ukrajinskej vlády," uviedla eurokomisia.


Jej výzva sa týka aj medzinárodného spoločenstva a všetkých relevantných aktérov, aby okamžite začali uvažovať o tom, ako zlepšiť existujúce medzinárodné nástroje na ochranu jadrových lokalít v kontexte vojen. Európska únia bola medzi prvými, ktorí reagovali na katastrofu v Černobyli. Poskytla rozsiahlu finančnú podporu na "sarkofág", ktorý zaistil bezpečnú izoláciu reaktora č. 4 v Černobyli, ako aj na účinné nakladanie s rádioaktívnym odpadom a na pomoc postihnutým regiónom.

Viac o téme: BezpečnosťRuskoČernobyľVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu