Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové satelitné FOTO: Hrozivý pohľad na ruský mega konvoj cez východnú Ukrajinu

Konvoj ruských vojenských vozidiel pozdĺž diaľnice neďaleko Bilokurakyne Zobraziť galériu (2)
Konvoj ruských vojenských vozidiel pozdĺž diaľnice neďaleko Bilokurakyne (Zdroj: SITA/Satellite image Maxar Technologies via AP)

MOSKVA - Ruské sily už zhruba dva týždne zintenzívňujú svoje útoky na východe Ukrajiny. Prezident Vladimir Putin (69) pre toto masívne nasadenie stiahol zo severu Ukrajiny viac ako 20-tisíc vojakov a priviedol aj 60-tisíc posíl z Ruska.

Satelitné snímky z 11. apríla zachytávajú mega konvoj ruských jednotiek. Zásobovacie vozidlá a obrnené vojenské transportéry sú zoradené pozdĺž cesty T-1313 pri Bilokurakyne (asi 120 kilometrov od Kramatorska) v celkovej dĺžke dvanásť kilometrov. 

Rozdiel oproti obriemu konvoju (64 kilometrov) ruskej armády, ktorý zadržali ukrajinskí vojaci v marci pred Kyjevom, je jasne viditeľný, pretože v tomto konvoji pri Bilokurakyne vidno vo formácii aj tanky. V marci boli na cestách najmä kamióny a iné zásobovacie vozidlá. Cieľom ruských jednotiek je v súčasnosti obkľúčiť až 50 000 ukrajinských obrancov Donbasu a prinútiť ich vzdať sa. Všetko do 9. mája, aby sa vojna mohla oslavovať ako "vyhratá" v ruský "Deň víťazstva". 

Odborníci a politici sa obávali najhoršieho. Dokonca aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si bol istý, že Putinova armáda bude postupovať brutálnejšie a početnejšie ako kedykoľvek predtým. Nemecké bezpečnostné úrady varujú pred veľkonočnou ofenzívou, ktorá by mohla byť každým dňom silnejšia. Doteraz však nedošlo k žiadnemu väčšiemu ruskému vojnovému úspechu. Od 1. apríla ruské jednotky dobyli len jedno mesto a tri dediny. 

Nové satelitné FOTO: Hrozivý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Satellite image Maxar Technologies via AP)

Ruský konvoj zlyhal už na začiatku vojny

Len týždeň po tom, čo sa 24. februára začal Putinov útok na Ukrajinu, vyvolal ruský megakonvoj neďaleko mesta Ivankiv pred hlavným mestom Kyjev rozruch, takže situácia pre ukrajinský odboj sa javila ako beznádejná. Ale zďaleka to nebolo tak! Konvoj bol zastavený. Menovite mini špeciálnou jednotkou ukrajinskej armády. Jednotku „Aerorozvidka“ tvorí podľa vlastných vyjadrení len 30 členov tímu a pilotov dronov. Zastavili ruský konvoj neďaleko Ivankivu. 

Už takmer 50 dní trvá krvavý konflikt na Ukrajine (archívne video)

Už takmer 50 dní trvá krvavý konflikt na Ukrajine, najnovšie mrazivé zábery z obliehaných miest vháňajú slzy do očí (Zdroj: Profimedia.sk)

Videá teraz ukazujú, prečo Putinova armáda zločincov opäť slabo napreduje. Z chýb v neúspešnej ofenzíve v Kyjeve sa zrejme veľa nepoučili. Ukrajinské bezpilotné lietadlá už celé dni v Charkovskej, Doneckej a Luhanskej oblasti pozorujú obrovské kolóny tankov, ktoré sa blížia k frontu z východu. Ako predtým v okolí Kyjeva, tanky jazdia jeden za druhým po úzkych uličkách cez východnú Ukrajinu. Polia naokolo sa rozbahnili od dažďa. Ukrajinci ich tak majú ako na tanieri.

Viac o téme: TankyKonvojRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu