Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sťahovanie ruskej armády z hraníc je klamstvo! Estónska tajná služba zverejnila nový dátum útoku

Krok Ruska by mal podľa estónskej tajnej služby prísť v druhej polovici februára. Zobraziť galériu (5)
Krok Ruska by mal podľa estónskej tajnej služby prísť v druhej polovici februára. (Zdroj: Gettyimages.com, SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, TASR/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool)

TALLINN/KYJEV/MOSKVA - Po tom, ako sa šírili správy o údajnom útoku na Ukrajinu zo strany Ruska počas stredy tohto týždňa, sú tu nové dátumy, na ktoré upozorňuje tentokrát estónska tajná služba. Podľa ich správ nie je zďaleka nič zažehnané a vojenská hrozba môže nastať v druhej polovici februára!

archívne video

Ruské námorníctvo pokračuje v manévroch v Čiernom mori, zatiaľ čo na Ukrajine sa zvyšuje napätie (Zdroj: Profimedia)

Akutalizované 11:44

Rusi pritom na sociálnej sieti vKontakte zverejňujú vraj ako dôkaz videá o tom, ako sťahujú svoje jednotky zo západu späť na základňu. Ruské propagandistické médiá a telegramové kanály blízke Kremľu pritom v týchto hodinách údajne šíria dezinformácie o tom, že škôlku zasiahli nie v oblasti Stanytsia Luhanska, ale na nekontrolovateľnej strane.


Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov oznámil, že Moskva ešte dnes odošle USA svoje vyjadrnei k americkej odpovedi na ruskú žiadosť o poskytnutie bezpečnostných záruk. Moskva reakcie zverejní, uviedol Lavrov pre agentúru TASS. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v "akomkoľvek formáte". Informoval o tom vo štvrtok spravodajský web RBK Ukrajina.

Akutalizované 11:40

Podľa novinárky Marie Zolkinovej išlo o priamy delostrelecký zásah, pričom hlásia 4 zranené deti. Ďalší dvaja dospelí majú mať pomliaždeniny. "Nehľadiac na skutočnosť, že naše pozície boli ostreľované zakázanými zbraňami, vrátane diel kalibru 122 milimetrov, ukrajinskí vojaci nespustili odvetnú paľbu,“ povedal pre agentúru Reuters hovorca ukrajinskej armády. Za ostreľovaním majú stáť proruskí separatisti.

Zranenia pri tom utrpeli dve učiteľky. Deti, ktoré sa v budove nachádzali tiež, vyviazli bez zranení, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tweet humanitárnej organizácie Vráť sa živý (Povernys žyvym).

Akutalizované 11:25

Ostreľovanie podľa fotografií prebehlo aj v luhanskej oblasti pri obci Vrubivka. Zasiahnutá je budova lýceá, ktoré v čase ostreľovania malo 30 študentov a 14 zamestnancov. V čase 11:10 sa 8 študenti a dvaja zamestnanci schovávali v suteréne budovy.

 

Сьогодні близько 10 годині 25 хв. ранку відбувся обстріл зі сторони тимчасово окупованої території по населеному пункту...

Posted by Попаснянська міська військово-цивільна адміністрація on Thursday, February 17, 2022

Akutalizované 11:20

Ľudia na sociálnej sieti rovnako hlásia pomocou videí, že počuli streľbu. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) skonštatovala, že boli zaznamenané viaceré incidenty ostreľovania medzi silami Rusko a Ukrajinou. Ostreľovanie bolo pod ťažkým delostrelectvom smerom na Stanytsya luhanskú oblasť. Velenie ľudových milícií DĽR tvrdí, že za posledných 24 hodín sa ukrajinská armáda najmenej 15-krát dopustila porušenia prímeria, keď v DĽR ostreľovala civilnú infraštruktúru a obývané oblasti.

 

Российские пропагандистские СМИ и ориентированные на Кремль телеграм-каналы, разгоняют дезинформацию, что был обстрелян...

Posted by Borislav Bereza on Thursday, February 17, 2022

Akutalizované 10:37

Ukrajinská armáda dnes obvinila separatistické sily podporované Ruskom na východe Ukrajiny zo streľby granátmi na dedinu v Luhanskej oblasti, ktorá zasiahla materskú školu. Armáda na twitteri uviedla, že našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam.

Sťahovanie ruskej armády z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter.com/Збройні Сили України)

Nie sťahovanie jednotiek, ale presný opak

Rusko podľa estónskej tajnej služby pokračuje v presune vojenských jednotiek k hraniciam s Ukrajinou a pravdepodobne spustí obmedzený vojenský úder voči krajine. Uviedol to v stredu generálny riaditeľ Estónskej zahraničnej spravodajskej služby (EFIS) Mikk Marran. Informácie pochádzajú od agentúry Reuters. Ide tak o presný opak toho, čo sa v týchto rozprávalo o sťahovaní ruských jednotiek z ukrajinsko-ruských hraníc.

Sťahovanie ruskej armády z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Hovorí sa už o druhej polovici februára

European truth zároveň zverejnila na svojej webovej stránke stanovisko, že Rusko bude pripravené spustiť rozsiahlu vojenskú operáciu proti Ukrajine v druhej polovici februára. "Podľa našich odhadov sú ruské ozbrojené sily pripravené začať rozsiahlu vojenskú operáciu proti Ukrajine v druhej polovici februára. Po dosiahnutí vojenskej pripravenosti je na spustenie operácie potrebné len politické rozhodnutie," uvádza sa vo vyhlásení.

Priamu hrozbu pre NATO neočakávajú

Rozviedka očakáva, že vojna na Ukrajine nepredstavuje priamu vojenskú hrozbu pre Estónsko alebo NATO, ale politický a vojenský tlak Ruska na pobaltské štáty sa môže z dlhodobého hľadiska zvýšiť, ak Rusko dosiahne diplomatický a/alebo vojenský úspech na Ukrajine.

"Aj keď sa ruskému vedeniu podarí presvedčiť ho, aby sa zdržalo vojenskej agresie, Estónsko a ďalšie západné krajiny musia byť pripravené na pokračujúci vojenský tlak zo strany Ruska – priame hrozby vojnou sa za posledný rok stali neoddeliteľnou súčasťou Putinovej zahraničnej politiky,“ uvedené vyhlásenie.

Sťahovanie ruskej armády z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

V prípade útoku príde na rad bombardovanie a obsadenie územia

Šéf estónskej rozviedky uviedol, že prípadný ruský atak voči Ukrajine by pravdepodobne zahŕňal raketové bombardovanie a obsadenie "kľúčového územia" s tým, že ruská armáda by sa nepokúšala obsadiť veľké ukrajinské mestá. "Domnievame sa, že (Rusi) by sa vyhli mestám s veľkým počtom obyvateľov, pretože na kontrolu týchto oblastí je potrebných veľa vojakov," povedal počas brífingu pre médiá Marran.

Ďalším možným scenárom vývoja situácie by podľa EFIS mohli byť zosilnené boje zo strany dvoch odštiepeneckých regiónov na východe Ukrajiny, ktoré sú podporované Ruskom. "Takáto eskalácia je veľmi pravdepodobná," povedal Marran a varoval, že "ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, povzbudí ho to, aby v nadchádzajúcich rokoch zvýšilo tlak na Pobaltie". Podľa šéfa estónskej rozviedky sa "hrozba vojny stala hlavným politickým nástrojom" ruského prezidenta Vladimira Putina.

Desať bojových skupín sa blíži k hraniciam

Estónska rozviedka podľa neho eviduje desať ruských bojových skupín, ktoré sa približujú k ukrajinským hraniciam. Tie sa zrejme pripoja k zhruba 100 bojovým skupinám, ktoré majú celkovo asi 170.000 vojakov. Tieto počty zahŕňajú vojakov nasadených v regiónoch okolo Ukrajiny, ale aj vojakov v Bielorusku, ktorých Rusko vyslalo na vojenské cvičenie pri ukrajinských hraniciach.

Rusko popiera, že plánuje inváziu na Ukrajinu, a v utorok oznámilo, že niektoré jednotky z pohraničných oblastí sa už stiahli. Západné krajiny aj Ukrajina však tvrdia, že neexistujú dôkazy o tom, že Kremeľ vojská reálne sťahuje.

Američania neveria správam o stiahnutí vojsk z hraníc

Biely dom navyše v týchto dňoch neverí informáciám z Kremľa o stiahnutí časti vojakov z ukrajinských hraníc. Podľa nich Rusko naďalej zvyšuje počet svojich vojakov pozdĺž ukrajinskej hranice. "Máme potvrdené, že v posledných dňoch Rusko zvýšilo počet svojich vojakov pozdĺž ukrajinskej hranice o sedemtisíc vojakov," povedal Reuters vysoký predstaviteľ americkej administratívy.

Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine
Zobraziť galériu (5)
Americký prezident Joe Biden počas prejavu k národu o situácii v Rusku a na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Viac o téme: Dátumútok RuskoUkrajinaEstónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu