Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Faerské ostrovy chcú spraviť rázny krok: Rokovať budú o ukončení lovu veľrýb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Faerské ostrovy, dánske autonómne územie, v utorok vyhlásili, že začali diskusiu o budúcnosti svojho kontroverzného lovu delfínov, pričom rozhodnutie sa očakáva v nadchádzajúcich týždňoch.

Petíciu s takmer 1,3 miliónmi podpisov, ktorá vyzýva na zákaz tohto tradičného zvyku, predložili v pondelok aktivisti regionálnej vláde Faerských ostrovov, informuje tlačová agentúra AFP.

Na stretnutí v meste Tórshavn vláda rokovala o záveroch prehodnotenia, ktoré regionálny premiér Bárdur Nielsen nariadil vlani v septembri po tom, ako nezvyčajne rozsiahly masaker vyše 1400 delfínov bielobokých vyvolal pobúrenie.

Kontroverzný lov sa teší veľkej obľube

Kontroverzný spôsob lovu je na Faerských ostrovoch známy ako "grindadrap". Lovci obkľúčia delfíny alebo guľohlavce širokým polkruhom rybárskych člnov a zaháňajú ich do plytkej zátoky, kde ryby uviaznu na pláži. Následne ich zabijú nožmi.

Každý rok v lete médiá na celom svete prinášajú zábery týchto krvavých scén, ktoré vyvolávajú rozhorčenie v radoch ochrancov práv zvierat. Mnohí považujú túto prax za barbarskú.

Lov sa však na Faerských ostrovoch teší širokej podpore. Jeho priaznivci poukazujú na skutočnosť, že zvieratá poskytujú miestnemu obyvateľstvu obživu už po celé stáročia. Týmto spôsobom sa tam každý rok bežne uloví približne 600 guľohlavcov.

Posledný rok bol kritický

Minuloročný lov delfínov bielobokých vo fjorde Skála bol však omnoho rozsiahlejší a vyvolal medzinárodné pobúrenie, čo regionálnu vládu prinútilo prehodnotiť tento prístup.

V súčasnosti sa prehodnocuje len lov delfínov, nie celá tradícia "grindadrap", píše AFP. Signatári petície, ktorú iniciovala organizácia venujúca sa ochrane veľrýb a delfínov, vyzývajú na ukončenie tejto "krutej" loveckej metódy.

Viac o téme: LovVeľrybyFaerské ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu