Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Volodin podporil návrh na uznanie republík v Donbase: Peskov vyzýva na opatrnosť

Viačeslav Volodin Zobraziť galériu (2)
Viačeslav Volodin (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

MOSKVA - Ruský parlament posúdi iniciatívu komunistických poslancov, ktorí chcú prezidenta Vladimira Putina požiadať, aby oficiálne uznal separatistické proruské republiky na východe Ukrajine ako "samostatné, nezávislé a suverénne štáty". V piatok o tom podľa tom agentúry Interfax informoval Viačeslav Volodin, predseda Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok na brífingu vyzval na opatrný prístup k téme budúcnosti samozvaných republík v Donbase a na nezvyšovanie napätia. "Teraz, keď je situácia taká napätá a taká citlivá, je veľmi dôležité vyhnúť sa akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli vyvolať zvýšenie tohto napätia," povedal Peskov. Volodin na sieti Twitter napísal, že ide o "vážnu a zodpovednú" záležitosť. Preto bude podľa neho vhodné, aby sa na budúci týždeň uskutočnili konzultácie s predsedami poslaneckých klubov a v závislosti od ich výsledku by zasadlo predsedníctvo Dumy.

Vo svojom príspevku Volodin ďalej obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že ignoruje mierové dohody uzavreté v roku 2015 v Minsku, týkajúce sa spôsobov urovnania konfliktu v Donbase. Volodin tiež tvrdí, že "NATO chce okupovať Ukrajinu". Na základe toho konštatuje, že "jedno aj druhé sa môže zmeniť na tragédiu. Toto nesmieme dovoliť". "Jedno je jasné: treba hľadať riešenia na zaistenie bezpečnosti našich občanov a krajanov v DĽR a LĽR," uviedol Volodin.

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Návrh komunistických poslancov prišiel v čase, keď Západ obviňuje Rusko z plánovania invázie na Ukrajinu a Moskva výmenou za deeskaláciu požaduje bezpečnostné záruky od NATO. Diplomatické snahy zatiaľ nedokázali zmierniť napätie a preto sa netrpezlivo očakáva výsledok rozhovorov, na ktorých sa v piatok v Ženeve zídu ministri zahraničných vecí USA a Ruska Antony Blinken a Sergej Lavrov.

Agentúra AFP pripomenula, že Rusko v roku 2008 po krátkej vojne s Gruzínskom uznala nezávislosť dvoch jeho odštiepeneckých regiónov - Abcházska a Južného Osetska. Putin v roku 2019 podpísal výnos o zjednodušení vydávania ruských dokladov pre obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti. Ich držiteľmi je viac ako 600.000 ľudí žijúcich v Donbase, informovala v júli minulého roka agentúra Interfax.

Viac o téme: RuskoUkrajinaDmitrij PeskovViačeslav Volodin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu