Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministri zahraničných vecí EÚ budú hovoriť o sankciách voči Rusku

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BRUSEL - Šéfovia diplomacií členských štátov Európskej únie majú v pondelok počas posledného tohtoročného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci zvážiť nové sankcie, ktoré by mali odradiť Rusko od invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na nemenovaný zdroj.

"Ministri zahraničných vecí EÚ chcú diplomaticky deeskalovať situáciu s Moskvou. Niekedy však musíte mať prichystanú v rukách aj palicu," povedal nemenovaný diplomat. Napätie v súvislosti s rastúcou vojenskou prítomnosťou Ruska na hraniciach s Ukrajinou už niekoľko týždňov prudko stúpa, analyzuje DPA. Podľa Severoatlantickej aliancie zhromaždilo Rusko v oblasti 75.000 – 100.000 vojakov, čo vedie k obavám z opakovania sa roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Ministri zahraničných vecí EÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministri zahraničných vecí EÚ sa počas pondelkového stretnutia chystajú diskutovať aj o zhoršujúcej sa ekonomickej a humanitárnej situácii v Afganistane po stiahnutí vojsk Spojených štátov. Na programe stretnutia bude postoj EÚ k Číne po tom, ako Peking zaviedol colné sankcie voči Litve za to, že Vilnius sa pokúsil nadviazať užšie vzťahy s Taiwanom. Ministri sa budú zaoberať i situáciou vo Venezuele a vzťahmi medzi EÚ a Afrikou. Slovensko bude na stretnutí v Bruseli zastupovať minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

Viac o téme: SankcieRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu