Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kríza na hraniciach sa nekončí: Na územie Poľska prenikli z Bieloruska dve veľké skupiny migrantov

Migranti na hraniciach Poľska a Bieloruska Zobraziť galériu (7)
Migranti na hraniciach Poľska a Bieloruska (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

VARŠAVA - Dvom veľkým skupinám migrantov sa zrejme podarilo prejsť cez hranicu z Bieloruska do Poľska. Informovala v noci na stredu agentúra DPA.

Agentúra PAP spresnila, že niekoľko desiatok ľudí  poškodilo pohraničné ploty pri obciach Krynki a Bialowieža a prekročilo hranice. V utorok neskoro večer o tom informovala rozhlasová stanica Radio Polskie Bialystok, ktorá sa odvolala na hovorkyňu pohraničnej stráže- Tá uviedla, že v oboch prípadoch boli ploty a zábrany násilne strhnuté.

Časť migrantov už vrátili späť do Bieloruska, iným sa podarilo utiecť a poľské zložky po nich pátrajú, spresnila hovorkyňa. V tábore pre prisťahovalcov pri Kužnici je situácia  pokojnejšia, informoval rozhlas z Bialystoku. Na bieloruskej strane je podľa tohto zdroja "najmenej niekoľko stoviek ľudí". Podľa poľských služieb "dnes imigranti dostali jedlo od Bielorusov. Majú aj stany, spacie vaky a večer si zakladajú ohne, aby boli v teple. Neustále ich sledujú aj bieloruské (bezpečnostné) služby".

Kríza na hraniciach sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

DPA uviedla, že Poľsko odmieta pustiť migrantov na svoje územie a v posledných týždňoch a dňoch stiahlo k hraniciam stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek ako posily. Na hraniciach s Bieloruskom je aj plot z ostnatého drôtu. DPA dodala, že bieloruský líder Alexandr Lukašenko v utorok požadoval, aby poľské úrady umožnili migrantom prechod do Poľska. Vysvetlil, že títo ľudia sa chcú usadiť v Nemecku, nie v Poľsku.

Kríza na hraniciach sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila. Niekoľko tisíc ľudí prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmietajú opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu.

Kríza na hraniciach sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo kvôli ich konaniu ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Kríza môže destabilizovať región, tvrdí Pentagón

Americké ministerstvo obrany má obavy, že súčasná migračná kríza na poľsko-bieloruských hraniciach môže viesť k destabilizácii situácie v  regióne. Oznámil to v utorok na brífingu vo Washingtone hovorca Pentagónu John Kirby. Dodal, že Spojené štáty v súvislosti s vývojom situácie nedostali z Varšavy žiadne žiadosti o vojenskú pomoc.

Pentagón sa podľa Kirbyho stotožňuje s názorom ministerstva zahraničných vecí USA, ktoré zo zodpovednosti za dianie v pohraničí Poľska a Bieloruska viní bieloruské úrady. Kirby dodal, že jeho rezort podobne ako americká diplomacia vyzýva na okamžité ukončenie týchto neprijateľných akcií. Kirby v utorok na tlačovej konferencii podľa agentúry TASS priznal, že situácia v danej oblasti vyvoláva znepokojenie. Dodal, že USA si uvedomujú i potenciálne destabilizujúce vplyvy týchto migračných tokov na región ako celok.

Kríza na hraniciach sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

"Musíme sa sústrediť na podporu našich spojencov a partnerov a na to, že nechceme, aby táto ani žiadna iná situácia na európskom kontinente eskalovala do bodu, keď môže dôjsť k nesprávnemu vyhodnoteniu a konfliktu," skonštatoval Kirby.

Kríza na hraniciach sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila. Niekoľko tisíc ľudí prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmietajú opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu. Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo kvôli ich konaniu ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

Poľsko zadržalo 50 migrantov, Bielorusko tvrdí, že niektorých zbili

Poľská polícia v stredu uviedla, že zadržala za posledných 24 hodín vyše 50 migrantov, ktorí prekročili štátne hranice z Bieloruska. Ako píše agentúra AFP, táto správa prichádza bezprostredne po tom, čo Minsk obvinil poľské bezpečnostné zložky zo surového zbitia viacerých migrantov, ktorí sa pokúšali dostať z Bieloruska do Poľska, a tým pádom do EÚ.

"Za posledných 24 hodín zadržala polícia v blízkosti (obce) Bialowieža vyše päť desiatok ľudí, ktorí ilegálne prekročili hranice," povedal pre AFP hovorca krajského policajného oddelenia v Podleskom vojvodstve Tomasz Krupa s tým, že išlo o dve samostatné skupiny migrantov. Niekoľkým osobám sa podarilo ujsť. Západné krajiny už mesiace obviňujú bieloruský režim, že ako odvetu za uvalené sankcie posiela migrantov cez poľské hranice do EÚ.

Poľsko však týchto migrantov odmieta prijať a výsledkom je, že v okolí hraníc uviazli v mrazivých teplotách stovky zúfalých ľudí, ktorí sú obkolesení ozbrojenými zložkami oboch krajín. Bieloruská pohraničná stráž v stredajšom vyhlásení tvrdí, že poľské bezpečnostné zložky zbili štyroch Kurdov, ktorí sa pokúšali prekročiť poľsko-bieloruské hranice. Zverejnili tiež fotku štyroch mužov so zakrvaveným oblečením, pričom jeden mal na rukách rezné rany. "Súdiac podľa početných zranení na telách migrantov, poľské bezpečnostné sily s nimi zle zaobchádzali a za použitia sily ich vytlačili za ostnatý plot na hraniciach s Bieloruskom," uvádza sa vo vyhlásení bieloruskej strany.

Merkelová vyzvala Putina, aby v kríze na hraniciach využil vplyv na Minsk

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu telefonicky hovorila s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o napätej situácii na poľsko-bieloruských hraniciach. Šéfa Kremľa vyzvala, aby využil svoj vplyv na Minsk a dopomohol k tomu, že Bielorusko zastaví "neľudské" zneužívanie migrantov. Oznámil to na Twitteri Merkelovej hovorca Steffen Seibert.

Kríza na hraniciach sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR / Photo/Markus Schreiber)

"(Merkelová) zdôraznila, že zneužívanie migrantov bieloruským režimom je neľudské a neprijateľné a požiadala prezidenta Putina, aby využil svoj vplyv" na ukončenie tejto situácie, napísal Seibert. Kremeľ v samostatnom vyhlásení k telefonickému rozhovoru oboch politikov podľa agentúry AP uviedol, že Putin „navrhol začať diskusiu o vzniknutých problémoch pri priamom kontakte predstaviteľov členských krajín EÚ s Minskom". Putin a Merkelová sa "dohodli, že budú pokračovať v diskusii na túto tému".

Morawiecki obvinil Bielorusko z páchania "štátneho terorizmu"

Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil v stredu Bielorusko z páchania "štátneho terorizmu" v súvislosti s bezprecedentnou migračnou krízou na bielorusko-poľských hraniciach, informovala v stredu agentúra AFP.

"To, čomu tu čelíme – musíme sa vyjadriť jasne –, je prejavom štátneho terorizmu," povedal Morawiecki novinárom vo Varšave na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Súčasná situácia je podľa predsedu poľskej vlády "tichou pomstou" bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka za to, že Varšava vyjadrila podporu odporcom jeho režimu.

Viac o téme: HraniceKrízaMigrantiPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu