Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bill Gates zosadený z trónu: Najväčším pracháčom je Warren Buffett

Warren Buffett
Warren Buffett (Zdroj: TASR)

NEW YORK - Bill Gates už nie je najbohatším človekom planéty. Po 14 rokoch spoluzakladateľa Microsoftu z prvej priečky rebríčka magazínu Forbes zosadil investičný mág Warren Buffett (77) - jeho priateľ a partner na bridž. Gatesa predstihol aj mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim Helú.

Buffett si minulý rok polepšil o 10 miliárd dolárov a jeho majetok je 62 miliárd (1,32 bilióna Sk, 40,7 mld. €). Gates sa musí „uspokojiť“ s 58 mld. (1,23 bil. Sk, 38,1 mld. €). Na porovnanie: slovenský rozpočet na tento rok ráta s príjmami 348 miliardy Sk (10,7 mld. €). Buffett, pre fenomenálny úspech prezývaný „veštec z Omahy“, urobil z malej textilky Berkshire Hathaway kolos s podielmi v množstve firiem – bankách, Coca-Cole, podnikoch na výrobu spodnej bielizne aj prúdových lietadiel. Prispieva na charitu a prakticky celý majetok sľúbil nadácii manželov Gatesovcov.

O svojom nástupcovi chce vraj rozhodnúť tak, že vybraným kandidátom dá päť miliárd dolárov a počká, kto ich najlepšie zhodnotí. Tohtoročný zoznam miliardárov tvorí rekordných 1 125 osôb s celkovým majetkom 4,4 bilióna dolárov (93,7 bilióna Sk, 2,9 bil. €). Do prvej stovky sa prepracoval najbohatší Čech Peter Kellner, Slovák na zozname nefi guruje. Najmladším miliardárom je zakladateľ internetovej stránky Facebook Mark Zuckerberg (23) s 1,5 miliardami.

Päť najbohatších pozemšťanov Majetok (v mld. USD)
1. Warren Buffett 62
2. Carlos Slim 60
3. Bill Gates 58
4. Lakšmí Mittal 45</td
5. Mukeš Ambani 43
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu