Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pandora Papers prináša ďalší ŠKANDÁL: Putin tajil milenku, z upratovačky bola zrazu boháčka s rozprávkovými sumami!

Putin mal podľa ruského investigatívneho portálu zatajiť milenku. Zobraziť galériu (5)
Putin mal podľa ruského investigatívneho portálu zatajiť milenku. (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Investigatívny projekt Pandora Papers, na ktorom v rámci Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) pracovalo vyše šesťsto novinárov ukázal mnohé. Medzi inými aj to, že ruský prezident Vladimir Putin nebol počas celých tých rokov v politike na všetko celkom sám. Na svetlo sveta sa totiž dostala jeho romanca a identita milenky, ktorá bola predtým len obyčajnou upratovačkou!

Viaceré detaily zverejnil v rámci Pandora Papers ruský investigatívny portál Proekt, ktorý zrejme nadobro odhalil Putinovu "tajnú" rodinu. Portál verejnosti predstavil istú ženu menom Svetlana Krivonogičová, ktorá sa v Putinovej blízkosti dostala k nemalým peniazom, a to zo dňa na deň, keďže predtým vraj pracovala ako obyčajná upratovačka v jednom z obchodov. Všetko sa ale zmenilo.

Pandora Papers prináša ďalší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto maski-proekt.media)

Od podradnosti k majetkom

Viacerí teraz predpokladajú, že majetky a peniaze, ku ktorým sa Krivonogičová neskôr dostala majú jedného menovateľa - blízky vzťah s Putinom. Už v roku 2003 si totiž kúpila luxusný apartmán za štyri milióny dolárov pri kasíne v Monte Carle v Monaku. Urobiť tak mala cez schránkovú firmu. S jej menom sa tiež spája aj obytný komplex na 2. ulici v Petrohrade na obrázku nižšie.

Pandora Papers prináša ďalší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto maski-proekt.media)

Majetky Krivonogičovej dnes majú mať hodnotu najmenej 14,5 milióna dolárov, tiež má trojpercentný podiel v Ruskej banke a tiež lyžiarske stredisko v Soči, kde sa v roku 2014 uskutočnili zimné olympijské hry.

K bohatstvu mala prísť cez Putina

Proekt si stojí za tým, že Krivonogičová mala mať pomer s Putinom už v deväťdesiatych rokoch a tam vzplanul prvý náznak bohatstva a zmeny životného štýlu pre spomínanú bývalú upratovačku. Vzťah mali pritom udržiavať niekoľko rokov až sa jej v roku 2003 narodila dcéra Lujza, pričom meno jej otca nikdy nezverejnila ani len v rodnom liste. V rovnakom roku sa dostala k spomínanému apartmánu v Monaku. 

Pandora Papers prináša ďalší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto maski-proekt.media)

Na prednáškach ju nevídavali

Zaujímavé je tiež Krivonogičovej vzdelanie. Navštevovala Vysokú školu ekonomickú a finančnú a bola na katedre medzinárodných ekonomických vzťahov, ale keď ju požiadali bývalí spolužiaci, aby ju popísali, len pokrčili plecami. "Nespomínam si, že by som ju niekedy videl v triede, ani si nepamätám, že by som ju videl na promócii," povedal jeden z bývalých študentov.

Krivonogičová získala diplom v roku 2000, čo je približne v tom istom čase, keď sa jej život začal dramaticky meniť. Spolu s matkou tak zanechali byt na ulici Gorokhovaya a stali sa majiteľmi už spomínanej rezidencie na najvyhľadávanejšom mieste v Petrohrade.

Proekt napokon tvrdí, že dcéra Lujza je aj dcérou dnešného ruského prezidentka Vladimira Putina. Tá sama mala na sociálnych sieťach vyvolávať špekulácie o identite svojho otca. 

Údajná dcéra Putina menom Lujza
Zobraziť galériu (5)
Údajná dcéra Putina menom Lujza  (Zdroj: reprofoto maski-proekt.media)

V Rusku dostali stopku a vyhnali ich

Dalo sa však očakávať, že web Proekt v Rusku veľmi dlho nevydrží a nevyhnutné sa veľmi rýchlo dostavilo. Web tam nakoniec zakázali a jeho editori boli nútení odísť do zahraničia. 

V záznamoch zverejnenej kauzy Pandora Papers je podľa ICIJ „neprimerane zastúpené“ Rusko. A to až tak, že až 14 percent konečných užívateľov výhod z 27-tisíc schránkových spoločností pochádza práve odtiaľ.

Viac o téme: MilenkaVladimir PutinPandora PapersSvetlana Krivonogičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu