Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

ČR: Víchrica si vyžiadala 2 obete, desaťtisíce domácnosti sú bez elektriny

Aktualizované

PRAHA - Česko v sobotu dopoludnia zasiahol silný vietor, ktorý v nárazoch dosiahol až rýchlosť 144 kilometrov za hodinu, teda silu orkánu. Spôsobil škody na majetku, výpadky elektrickej siete pre desaťtisíce odberateľov a zastavil vlaky na takmer tridsiatich tratiach.

Popadané stromy zablokovali diaľnice. Stovky ľudí bolo evakuovaných zo zničených domov. Orkán má na konte dve obete, 11-ročné dievčatko zabil padajúci strom a 80-ročného muža plech strhnutý zo strechy.

Vlani orkán Kyrill usmrtil v Česku štyroch ľudí a spôsobil škody za takmer dve miliardy korún. Dnešná víchrica nazvaná Emma zasiahla aj Nemecko a Rakúsko. Elektrárenská spoločnosť ČEZ vyhlásila v sobotu kvôli víchrici stav núdze v kraji Plzeňskom, Karlovarskom, Královéhradeckom a Pardubickom. Rovnaká situácia je v okrese Semily. Vietor spôsobil šesť výpadkov na vedení veľmi vysokého napätia.

Silný vietor sprevádzal miestami prudký dážď, ktorý niekedy prechádzal do sneženia a búrky s bleskami. Príval vody zdvihol hladiny riek na Šumave - Vydra na Modrave a Otava v Rejštejně na Klatovsku dosiahli už dopoludnia 3.povodňový stupeň. V Sušici na Klatovsku vyhlásili ráno tretí povodňový stupeň na rieke Otavě.

Hasiči od polnoci vyrazili k približne 1200 mimoriadnym udalostiam, pričom celoročný denný priemer je okolo 260. Napríklad v Hradci Králové strhol vietor polovicu strechy na ulici Pod Zámečkem. Strecha potom spadla na vedľajší prízemný dom, ktorý zničila. 13-ročný chlapec zo zničeného domu je v nemocnici na pozorovaní.

Bez prúdu zostali dnes desiatky tisíc domácností v celej krajine. Bez prúdu bola i časť železničných tratí, vlaky musela nahradiť autobusová doprava. Vlaky, ktoré jazdili, mali veľké meškania, napríklad rýchlik z Prahy do Brna mal už v Kolíne meškanie 180 minút.

Kvôli silnému vetru sa dnes do Prahy nedostali tri lietadlá. Išlo o lety z Mníchova, Hamburgu a Amsterdamu. Stroj letiaci z Madridu do Prahy musel kvôli víchrici neplánovane pristáť v Drážďanoch.

Víchrica, lejak a búrka zastavili aj lanovky. Napríklad v lyžiarskom areáli na Ještědu vyvracali silné poryvy vetra stromy a firma Snowhill uzavrela kvôli bezpečnosti návštevníkov zjazdovky.

Víchrica zasiahla i do života milovníkov športu. Organizátorov prinútila zrušiť slalom Svetového pohára žien v nemeckom Zwieseli a odložiť ho na nedeľu, kedy bol naplánovaný obrovský slalom.

Nepriazeň počasia postihla taktiež zvieratá. Víchrica dopoludnia zmietla veľkú časť Mestského útulku pre psov v Kralupoch nad Vltavou. Zvierací obyvatelia prežili vyčíňanie živlu bez väčšej ujmy.

Nápory vetra postihli aj susedné Rakúsko - vyčíňanie víchrice si tam vyžiadalo dvoch mŕtvych. V Tyrolsku a v Dolnom Rakúsku zomreli dvaja ľudia v autách, ktoré boli zasiahnuté padajúcimi stromami.

Na vrcholoch hôr dosiahla rýchlosť vetra až 190 kilometrov za hodinu. Na najväčšom nemeckom severomorskom ostrove Sylt bola registrovaná rýchlosť vetra 104 kilometrov za hodinu. Vietor v nárazoch s rýchlosťou 140 kilometrov za hodinu bol zaznamenaný na hore Brocken, najvyššom vrchole stredonemeckého pohoria Harc.

Víchrica, vietor, smršť, Česko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu