Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

FOTO Začal sa súd s bývalým kardinálom: Mal zneužívať tínedžera (16), cíti sa byť nevinný

Súd s kardinálom Theodorom McCarrickom Zobraziť galériu (3)
Súd s kardinálom Theodorom McCarrickom (Zdroj: SITA/David L Ryan/The Boston Globe via AP, Pool)

WASHINGTON - Súd v americkom meste Dedham v štáte Massachusetts sa začal zaoberať kauzou, ktorej stredobodom je bývalý rímskokatolícky kardinál Theodore McCarrick. Ten bol obvinený zo sexuálneho napadnutia maloletého chlapca, ku ktorému malo dôjsť ešte v 70. rokoch minulého storočia. McCarrick je historicky prvým mužom, ktorý v USA čelí súdnemu procesu v kauze sexuálneho zneužívania mladistvých spomedzi bývalých alebo súčasných amerických kardinálov. Informovala o tom agentúra AP.

Kedysi významný americký prelát, ktorého pre kauzu vylúčili z radov duchovenstva, na súde neprehovoril. Jeho právnička Katherine Zimmerlová však povedala, že 91-ročný McCarrick sa cíti byť nevinný.

Súd s kardinálom Theodorom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/David L Ryan/The Boston Globe via AP, Pool)

Právnik Mitchell Garabedian, ktorý zastupuje osobu obviňujúcu McCarricka, povedal, že prípad "dáva mnohým obetiam sexuálneho zneužívania nádej, že zvíťazí spravodlivosť". Bývalého kardinála za kňaza vysvätili ešte v roku 1958. Jeho pád sa začal v roku 2017, keď bývalý miništrant verejne vyhlásil, že ho McCarrick ohmatkával. O rok neskôr ho newyorská arcidiecéza vylúčila zo svojich radov. V roku 2019 ho pápež František ako vôbec prvého kardinála prepustil z kňazského stavu v súvislosti so sexuálnym zneužívaním.

Súd s kardinálom Theodorom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/David L Ryan/The Boston Globe via AP, Pool)

Vatikán vo svojej 450-stranovej správe vydanej na základe výsledkov interného vyšetrovania prenecháva podľa agentúry AP časť viny na bývalého pápeža Jána Pavla II. Ten ešte v roku 2000 vymenoval McCarricka za arcibiskupa a prijal McCarrickovo písomné vyjadrenie, v ktorom obvinenia odmieta. V správe Vatikán ďalej viní aj vyšších duchovných predstaviteľov Spojených štátov, ktorí podľa neho Svätej stolici o bývalom kardinálovi neposkytli dostačujúce množstvo informácií.

Viac o téme: KardinálPedofíliaSexuálne zneužívanieUSATheodore McCarrick
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu