Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chlapček pri podávaní infúzie s antibiotikami jedol jablko: Otrasné následky! Trvalé poškodenie mozgu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIMBURG - Asi ročný chlapec sa v nemocnici dusil kúskom jablka počas infúzie s antibiotikami - a utrpel vážne poškodenie mozgu. Klinika teraz musí zaplatiť bolestné.

Krajský súd v Limburgu v Hesensku priznal chlapcovi odškodné jeden milión eur za vážne poškodenie mozgu po tragickom slede udalostí v nemocnici počas infúzie s antibiotikami. Súd tiež odsúdil kliniku a špecializovaný personál zapojený do liečby, aby znášali všetky ďalšie náklady spojené s následnými opatreniami, ako oznámil súd v pondelok.

Tragická smrť mladej mamičky z Nitry (†39): Terézia zomrela deň po očkovaní, preverujú možný súvis

Podľa súdu bol približne ročný pacient natoľko rozrušený z podávania antibiotík do žily, že sa začal dusiť kúskom jablka, z ktorého si predtým odhryzol. Záchranné opatrenia, ktoré prijali zamestnanci kliniky, boli chybné a dokonca sa ukázali ako „škodlivé“. Chlapec utrpel ťažké poškodenie mozgu kvôli nedostatku kyslíka a odvtedy je ťažko postihnutý.

Ceny jabĺk stále rastú.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa súdu by zodpovedná sestra mala vzhľadom na situáciu čakať s podaním liekov. Počas incidentu v decembri 2011 musela počítať s tým, že sa malé dieťa môže rozrušiť a začať sa dusiť jablkom, ktoré práve jedlo, uviedol súd.

O dieťa sa treba starať nepretržite

Okrem sestry je rozsudok namierený aj proti ošetrujúcemu lekárovi a nemocnici ako celku. Chlapec sa v tom čase liečil na infekciu.

Súd svojím rozsudkom išiel nad rámec nároku žalobcu, ktorý žiadal minimálnu sumu 500 000 eur. Svoje rozhodnutie odôvodnil najmä dramatickými zdravotnými následkami pre postihnutého.

Chlapček pri podávaní infúzie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Chlapec sa pre poškodenie mozgu ťažko pohybuje alebo komunikuje. Musia sa o neho starať nepretržite, dokonca aj jedlo a spánok sú pre neho spojené s úzkosťou pre jeho zdravotné problémy.

Viac o téme: DieťaJablkoInfúziaOdškodnéBolestnéDusenieSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu