Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Klimatológ o hrozbe tornád: Slovensko nemá žiadnu ochranu, pripravte sa na ešte horšie následky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Také silné tornáda, aké sa vyskytlo na južnej Morave, sa v oblasti strednej Európy nevyskytujú. Je pravdepodobné, že silné búrky sa budú v najbližšom týždni vyskytovať aj naďalej. Nedá sa predpovedať, či sa pri nich objaví aj tornádo. Materiálne škody však môžu spôsobiť aj iné nebezpečné javy spojené so silnými búrkami. Uviedol to klimatológ Pavel Matejovič.

Česko sa spamätáva z tornáda: Hasiči pomáhali ľuďom, ktorým búrka zničila domy (Zdroj: Facebook/ HZS Jihomoravského kraje)

Tornádo na južnej Morave bolo podľa Matejoviča skôr ojedinelým javom. Väčšie škody pri búrkach na Slovensku spôsobujú prívalové dažde, krupobitie a húľavy, čo sú vzdušné víry s horizontálnou osou otáčania v tvare valca. Tornádo je oproti tomu vzdušný vír s vertikálnou osou otáčania v tvare chobota alebo lievika, porovnáva Matejovič.

"Na vznik tornád je potrebný veľmi teplý a vlhký vzduch. Za takých podmienok vznikajú silne vyvinuté búrkové oblaky. Spôsobujú ich výrazné vertikálne vzdušné prúdy, ktoré vznikajú v oblasti studených frontov," vysvetľuje. Na Slovensku sa každý rok vyskytne aspoň jedno tornádo. Prvé bolo v tomto roku spozorované 22. apríla v obci Ploské v okrese Košice-okolie. "No v porovnaní s tým na južnej Morave spôsobilo len minimálne škody," poznamenal klimatológ.

Klimatológ o hrozbe tornád:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/HZS JMK)

Hovorí, že pred takým silným tornádom, aké sa prehnalo cez obce v Česku, neexistuje na Slovensku účinná ochrana. Napríklad v USA majú na také situácie vybudovanú infraštruktúru či podzemné kryty, poznamenal. To všetko by podľa Matejoviča malo byť súčasťou adaptačných opatrení na zmenu klímy. "Niektorí politici však dôsledky zmeny klímy bagatelizujú alebo spochybňujú, aj preto sa musia obyvatelia pripraviť na ešte horšie následky živelných katastrof a rátať s tým, že sa stanú súčasťou reality," skonštatoval.

Oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave zasiahli vo štvrtok (24. 6.) večer silné búrky, ku ktorým sa pridalo aj tornádo. V dôsledku nepriaznivého počasia zomrelo najmenej päť ľudí. Zranenia utrpeli stovky ľudí. Obce hlásia poškodenie stoviek domov. Podľa českých médií išlo o najničivejšie tornádo v Európe od roku 2001.

Viac o téme: TornádoČeskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu