Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Česku pritvrdili: Majiteľka obchodu zakázala vstup ľuďom zaočkovaným proti KORONAVÍRUSU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

OLOMOUC - Dve cedule zakazujúce vstup ľuďom očkovaným mRNA vakcínami proti novému typu koronavírusu umiestnila pri vchode do obchodu s detským tovarom neďaleko centra Olomouca jeho prevádzkovateľka Zuzana Michálková. Zdôvodnila to tým, že má strach o zdravie zákazníkov aj o to svoje. V rozhovore pre ČTK povedala, že očkovanie zvyšuje riziko prenosu nákazy od ľudí, ktorí kvôli aplikovanej vakcíne nemajú žiadne príznaky covidu-19.

Predstavitelia vlády majú smolu! Známa bratislavská reštaurácia ich dala na ČIERNU LISTINU

Podľa Michálkovej navyše zatiaľ nebola vedecky preukázaná neškodnosť mRNA očkovania. Obáva sa preto možného prenosu čiastočiek vakcíny na neočkovaných zákazníkov hlavne z radov tehotných žien. Ceduľkami zakazujúcimi vstup očkovaným ľuďom sa už kvôli možnej diskriminácii zákazníkov začala zaoberať Česká obchodná inšpekcia (ČOI).

Dve cedule s nápisom "Zákaz vstupu očkovaným mRNA vakcínami" a obrázkom, na ktorom sú značky s nápisom STOP a preškrtnutou injekčnou striekačkou, sú umiestnené na stojane pri vchode do predajne. Na tabuliach je informácia, že zákaz bol vydaný "v záujme ochrany zdravia tehotných žien a nenarodených detí, zamestnancov a vedenia spoločnosti". Zákazová ceduľa menším písmom označuje možné riziko bezpríznakových prenášačov koronavírusu v čase, keď je značná časť populácie očkovaná. "Až do začiatku očkovania spoľahlivo platilo, že neexistujú asymptomatickí pacienti na covid-19," stojí na ceduli.

ČOI v stredu vykonala v predajni s detským tovarom kontrolu a urobila fotodokumentáciu. "Podľa právneho názoru ČOI by takéto konanie mohlo napĺňať znaky diskriminácie," povedal ČTK hovorca ČOI Jiří Fröhlich, podľa ktorého sa inšpekcia bude týmto prípadom ďalej zaoberať. "Vo všeobecnej rovine môžem oznámiť, že za porušenie zákazu diskriminácie hrozí zo zákona pokuta až do výšky troch miliónov korún (cca 118-tisíc eur - pozn. red.)," podotkol Fröhlich. Michálková tvrdí, že sa ničoho protiprávneho nedopustila.

Podobný prípad zaznamenali médiá pred časom v centre Bratislavy, kde prevádzkovateľ galérie a filatelistického obchodu zakázal vstup ľuďom očkovaným proti novému koronavírusu, pretože môžu byť jeho bezpríznakovými prenášačmi.

Viac o téme: ObchodOčkovanieVakcínaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu