Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Krajinou otriasla náhla smrť dievčaťa (†18) po očkovaní: Krvné zrazeniny v mozgu!

Camilla Canepaová Zobraziť galériu (4)
Camilla Canepaová (Zdroj: SITA/AP Photo/Carla Carniel, FB/Camilla Canepa)

RÍM - Taliansko zvažuje, že obmedzí používanie vakcíny od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Dôvodom je úmrtie osemnásťročného dievčaťa, ktoré zomrelo krátko po tom, čo dostalo tento typ vakcíny. Používanie preparátu by malo byť výraznejšie obmedzené u ľudí pod 50 rokov. V súčasnosti talianske úrady iba odporúčajú tento preparát prednostne používať na očkovanie starších ročníkov.

Ďalšia obeť trombózy po očkovaní proti KORONAVÍRUSU? Muž dostal TÚTO vakcínu!

Osemnásťročná Camilla Canepaová dostala prvú dávku očkovania 25. mája v rámci takzvaných "open days", teda dní, kedy je možné sa nechať očkovať bez rezervácie. Tínedžerka bola hospitalizovaná so zdravotnými problémami minulú sobotu a lekári jej diagnostikovali krvné zrazeniny. V nedeľu sa lekári pokúsili zrazeniny odobrať, Camilla po operácii skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti a vo štvrtok zomrela. Uviedla to dnes agentúra ANSA.

KORONAVÍRUS Krajinou otriasla náhla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Camilla Canepa)

Náhly a anomálny výskyt krvných zrazenín bol uznaný ako jeden z veľmi vzácnych vedľajších účinkov vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Podľa odborníkov je vznik krvných zrazenín častejší u ľudí v nižšom a strednom veku. Európsky liekový regulátor EMA však pre používanie tejto látky nestanovil žiadne vekové limity. Jednotlivé členské krajiny EÚ k otázke pristupujú odlišne, rad štátov, a to vrátane Česka, neodporúčajú podanie látky od britsko-švédskej firmy ľuďom mladším ako 50 alebo 60 rokov.

Na prvom mieste má byť bezpečnosť

V súčasnosti v Taliansku platí odporúčanie, aby AstraZeneca bola prednostne používaná na očkovanie ľudí nad 60 rokov. Kraje ale pri dňoch očkovania bez rezervácie, ktorých sa zúčastňujú predovšetkým mladší ľudia, často využívali práve látku od AstraZenecy, ktorej majú dostatočné zásoby. "Kraje musia prestať s pretekmi, kto naočkuje viac ľudí, bez toho, aby na prvom mieste bola bezpečnosť," uviedla dnes podľa denníka Corriere della Sera imunologička Antonella Violová. S podobnou kritikou vystúpili aj ďalší vedci a doktori. Predseda krajskej rady regiónu Ligúria, kde bola zosnulá dievča naočkovaná, ale námietky odmietol. Podľa neho sa očkovalo na základe stanoviska zdravotníckych úradov.

KORONAVÍRUS Krajinou otriasla náhla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa koordinátora talianskej vládnej zdravotnícke rady Franca Locatelliho je sprísnenie pravidiel pre používanie britsko-švédskej vakcíny veľmi pravdepodobné. Zmeniť by sa mohol aj odporúčaný vek. Na úmrtia dievčaťa z Ligúrie už zareagovali niektoré ďalšie talianske regióny. Napríklad Sicília ohlásila, že nebude používať AstraZenecu pre očkovanie ľudí, ktorí ešte nemali 50 rokov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCovid-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu