Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rusko v stredu schválilo návrh o odstúpení od Zmluvy o otvorenom nebi

Vladimír Putin a Joe Biden
Vladimír Putin a Joe Biden (Zdroj: TASR/ AP)

MOSKVA - Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, schválila v stredu návrh o odstúpení Ruska od Zmluvy o otvorenom nebi. Informovala o tom agentúra AP.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vo štvrtok 27. mája Rusko informovala, že sa k tejto zmluve opätovne nepripojí, pripomína AP.

Zmluva o otvorenom nebi (Treaty on Open Skies) umožňovala prieskumné lety nad vojenskými zariadeniami v oboch krajinách. Spojené štáty od nej odstúpili minulý rok počas vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Moskva a Washington sa dlhodobo obviňovali zo vzájomného porušovania pravidiel tejto zmluvy.

Dolná komora ruského parlamentu návrh zákona o odstúpení prijala už 19. mája. Po schválení hornou komorou ho postúpia na podpis prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý tento návrh predložil. Biden a Putin sa majú stretnúť 16. júna na summite vo švajčiarskej Ženeve. Vzťahy medzi Ruskom a USA sa v poslednom období zhoršili v súvislosti s ruskou anexiou Krymu v roku 2014, obvineniami voči Moskve z ovplyvňovania amerických volieb, hekerských útokov a ďalších záležitostí, píše AP.

Účelom Zmluvy o otvorenom nebi bolo vybudovať dôveru medzi Ruskom a Západom, a to tak, že vyše tridsiatim signatárom umožňovala vykonávať prieskumné lety nad územím každého z nich a zhromažďovať informácie o ich ozbrojených silách a aktivitách. Na základe zmluvy sa od roku 2002, keď vstúpila do platnosti, vykonalo vyše 1500 letov zameraných na posilňovanie transparentnosti. Tieto lety umožnili aj monitorovať plnenie dohôd o kontrole zbraní či ďalších zmlúv.

Viac o téme: ZmluvaOdstúpenieSchválenieRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu