Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Moskva i Belehrad žiadajú mimoriadne zasadnutie BR OSN

MOSKVA - Rusko verí, že "v nasledujúcich dňoch" sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) na tému štatútu separatistickej srbskej provincie Kosovo, citovala v stredu ruská tlačová agentúra Interfax vyjadrenie vysokého predstaviteľa ruského ministerstva zahraničia.

Oficiálnu žiadosť o uskutočnenie mimoriadneho zasadnutia BR o krokoch Kosova smerom k vyhláseniu nezávislosti podalo aj Srbsko. Veľvyslanec Belehradu pri OSN Pavle Jevremovič žiada zasadnutie z dôvodu "hrozieb" spojených s plánom Kosova jednostranne vyhlásiť nezávislosť, uviedla štátna televízia RTS i súkromná televízna stanica B92. Srbsko v žiadosti, ktorú podporil aj ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, varuje, že opatrenia smerujúce k nezávislosti provincie, ktoré by mali byť prijaté už 17. februára, by boli porušením rezolúcie BR OSN č. 1244. Rezolúcia č. 1244 bola schválená v roku 1999 potom, ako jednotky NATO bombardovali Belehrad s cieľom zastaviť tvrdý postup Srbska voči kosovským separatistom.

"Veríme, že v nasledujúcich dňoch prebehne zasadnutie BR OSN," vyhlásil v stredu Alexander Bocan-Charčenko, ktorý zastupuje Rusko pri rokovaniach o Kosove vo formáte Rusko-EÚ-USA. Bocan-Charčenko i ďalší ruskí predstavitelia opakovane varovali, že nezávislosť Kosova by narušila suverenitu Srbska, stabilitu na Balkáne a vytvorila precedens pre ďalšie separatistické provincie po celom svete. Rusko svojho tradičného spojenca Srbsko podporuje svojím nesúhlasom s návrhom na priznanie "nezávislosti pod medzinárodným dohľadom" provincii s väčšinovým obyvateľstvom etnických Albáncov. Mimoriadne zasadnutie BR OSN by sa mohlo uskutočniť už v stredu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu