Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cielené napadnutie mikrovlnami? USA vyšetrujú tajomné útoky na zamestnancov Bieleho domu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké úrady vyšetrujú dva zvláštne incidenty, pri ktorých sa vládni úradníci náhle cítili nepríjemne. Mali príznaky podobné príznakom zamestnancov veľvyslanectva v Havane od roku 2016 - v tom čase bolo podozrenie na útoky mikrovlnnou zbraňou.

Federálne orgány sú znepokojené. Ako vo štvrtok potvrdili vládne zdroje televízii CNBC, odborníci vyšetrujú dva podivné incidenty, pri ktorých mohli byť dvaja zamestnanci Bieleho domu terčom útokov neznámou zbraňou.

Biden hodnotil prvých sto dní v kresle prezidenta: Jeho príhovor sledovalo rekordne málo ľudí

K jednej z dvoch udalostí došlo vlani v novembri neďaleko elipsy, veľkej lúky neďaleko Bieleho domu. Zasiahnutý bol zamestnanec Rady národnej bezpečnosti. V druhom prípade z roku 2019 bola podľa CNN zasiahnutá vládna zamestnankyňa, keď prechádzala so psom na predmestí Virgínie neďaleko sídla vlády. Viac podrobností nebolo zatiaľ známych.

Cielené napadnutie mikrovlnami? USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Súvisí to s "havanským syndrómom"?

V obidvoch prípadoch sa obete sťažovali na nevoľnosť alebo bolesť hlavy, ktoré sa náhle objavili. Ich príznaky sú podobné ako u približne dvoch desiatok zamestnancov veľvyslanectva USA v Havane, ku ktorým došlo niekoľkokrát v rokoch 2016 až 2018: V tom čase obete trpeli aj hlukom v ušiach, závratmi a niekedy poruchami pamäti a zraku. Výsledkom bolo stiahnutie mnohých zamestnancov z veľvyslanectva.

Skenovanie mozgu neskôr ukázalo, že postihnutí mohli byť zasiahnutí silnými mikrovlnami. Tento jav sa nazýval „havanský syndróm“ - a tajné služby tušili, že za útokmi môže byť Rusko. V podozrení bola aj Čína. Podobné príznaky utrpel v máji 2018 zamestnanec amerického konzulátu v čínskom Kantone.

Kubánske vlajky pre americkou ambasádou v Havane
Zobraziť galériu (3)
Kubánske vlajky pre americkou ambasádou v Havane  (Zdroj: Getty Images)

Napriek veľkému úsiliu sa tieto incidenty nikdy nepodarilo vyriešiť. Úrady sú o to viac znepokojené nedávnymi incidentmi, ktoré sa stali v bezprostrednej blízkosti sídla vlády USA.

Viac o téme: Zamestnanciútok Biely domMikrovlny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu