Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Šéf farmaceutickej firmy Biontech v tom má jasno: Takto sa dá ochrániť pred mutáciami!

Riaditeľ nemeckej spoločnosti BioNTech Ugur Šahin si myslí, že na mutácie koronavírusu by pomohla tretia dávka vakcíny.
Riaditeľ nemeckej spoločnosti BioNTech Ugur Šahin si myslí, že na mutácie koronavírusu by pomohla tretia dávka vakcíny. (Zdroj: TASR/ AP)

BERLÍN - Vznik nových variantov koronavírusu a ich rýchle šírenie vyvoláva u mnohých odborníkov obavu, že vakcíny nebudú schopné ochrániť pred mutáciami. Šéf farmaceutickej spoločnosti Biontech teraz prinútil ľudí, aby sa posadili a všímali si možné riešenie problému: Tretia dávka jeho vakcíny by mohla vytvoriť takú silnú imunitnú ochranu, že ani jej varianty nebudú schopné ju zlomiť, vysvetlil Ugur Šahin.

Očkovanie proti koronavírusu sa považuje za svetielko nádeje na získanie pandémie pod kontrolu. Nebyť rôznych, ešte nákazlivejších mutácií z Veľkej Británie, Južnej Afriky alebo Brazílie, ktoré krízu ešte zhoršujú.

Zakladateľ spoločnosti Biontech Šahin však predstavil nemeckému denníku Bild jednoduchý spôsob riešenia, ako sa ubrániť pred variantami vírusu: „Ak sa objavia kritické varianty, jednoduchou stratégiou môže byť podanie tretej dávky súčasnej vakcíny. Takéto preočkovanie by mohlo spôsobiť takú silnú imunitnú ochranu, ktorou už ani varianty neprejdú.“

Štúdia už preukázala, že vakcína Biontech/Pfizer chráni aj pred bežnými mutáciami, ako je napríklad britský variant. Potešiteľné tiež je, že ľudia, ktorí už boli očkovaní, nemôžu zjavne prenášať patogén ďalej. „Počet ľudí, u ktorých je PCR test pozitívny, a ktorí sú preto potenciálne nákazliví, klesá po očkovaní o 92 percent,“ uviedol Šahin pre nemecké noviny.

Viac o téme: VakcínaMutácieKoronavírusBiontechUgur Šahin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu