Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Skrytí hrdinovia boja s KORONAVÍRUSOM: Vďaka TOMUTO možno ľudstvo porazí pandémiu!

Vakcína od spoločnosti Pfizer Zobraziť galériu (3)
Vakcína od spoločnosti Pfizer (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

NEW YORK - Ak sú mRNA vakcíny prelomovým liekom pandémie, potom sú miniatúrne lipidové guľôčky, ktoré ich privádzajú do buniek ľudí, neospevovanými hrdinami. A svet zúfalo potrebuje oboch oveľa viac.

Boj s KORONAVÍRUSOM v plnom prúde: Aktuálny PREHĽAD vakcín, ktoré majú svetu pomôcť zvíťaziť!

Napríklad spoločnosť BioNTech SE pred rokom kupovala len niekoľko gramov lipidov na podporu programu vývoja liekov, o ktorých si väčšina ľudí myslela, že sú ďaleko od toho, aby sa stali hlavným prúdom. Teraz tlačí na nemecké chemické firmy ako Merck KGaA a Evonik Industries, aby výrazne zvýšili produkciu tejto suroviny, čo je dôležité pre to, aby spolu s partnerom Pfizer mohli uskutočniť tohtoročné plánované dodávky dvoch miliárd dávok ich vakcíny proti covidu-19.

Vedci Čekan a Krčméry diskutujú o pandémii pred rokovaním na Úrade vlády SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Potrebujeme kilá a kilá a kilá tejto hmoty," povedal pre Bloomberg finančný riaditeľ BioNTechu Sierk Poetting. Lipidy označil za jednu z vecí, ktorú potrebujú najnutnejšie. A producenti z toho ťažia. Firma Merck v piatok predpovedala rekordný zisk v tomto roku. Upozornila práve na rastúci dopyt po lipidoch pre vývojárov vakcín.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Lipidy ako hudba budúcnosti

Lipidy sa katapultovali na vrchol svetového zoznamu priorít v oblasti zdravotnej starostlivosti, pretože vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna, ale aj ďalšie, ktoré vyvíjajú CureVac a Sanofi, sa bez nich nezaobídu. Messenger RNA, genetický materiál, ktorý je centrom týchto vakcín, potrebuje ochranný obal zložený z lipidových nanočastíc, aby sa mohol úspešne dostať z továrne do ruky človeka a odtiaľ dovnútra ľudských buniek. A ako vlády chcú stále viac vakcín proti covidu-19, úradníci zisťujú, že výroba väčšieho množstva lipidov nie je taká jednoduchá.

Na dôležitosť lipidov upozornil aj americký priekopník tkanivového inžinierstva a regeneračnej medicíny Robert Langer, ktorý je spoluzakladateľom firmy Moderna, jedného z vývojárov mRNA vakcín a liekov. "Myslím si, že ľudia si neuvedomujú, aké dôležité sú doručovacie systémy pre všetky druhy liekov," hovorí Langer. Dodáva, že stále zložitejšie lieky si vyžiadajú stále viac práce na systémoch doručenia a bude potrebné riešiť čoraz viac problémov. "Lipidové nanočastice budú veľkou časťou výzbroje," hovorí.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Výrobcovia zvyšujú dodávky

Okrem dvoch miliárd plánovaných dávok vakcíny proti covidu-19 firiem Pfizer/BioNTech plánuje Moderna vyrobiť jednu miliardu dávok a CureVac ďalších 300 miliónov. Tieto a aj ďalšie spoločnosti tiež postupujú vo vývoji ďalších produktov mRNA. To prudko zvyšuje dopyt po lipidových nanočasticiach.

Poprední výrobcovia liekov a chemikálií si to už všimli. Nemecký Merck sa tak vo februári dohodol na urýchlení dodávok lipidov firme BioNTech a o týždeň neskôr ju nasledoval Evonik.

KORONAVÍRUS Nová štúdia ukázala: Tieto dve vakcíny sú veľmi efektívne, a to už po prvej dávke!

Evonik tiež znovu využíva nádrže a nádoby vo svojich dvoch továrňach v Nemecku a kupuje nové zariadenia pre proces čistenia. "Zvyčajne tento proces vo farmaceutickom priemysle trvá rok alebo dva. Teraz je potrebné to urobiť viacmenej za pár mesiacov," povedal šéf zdravotníckej divízie Evonik Thomas Riemeier.

Viac o téme: VakcínaPandémiaKoronavírusCovid-19MRNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu