Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hrozí nám ďalšia pandémia? Experti varujú pred týmto patogénom, smrteľné nebezpečenstvo

Zobrazenie huby Candidy auris. Zobraziť galériu (2)
Zobrazenie huby Candidy auris. (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Kvasinky, ktoré sú nebezpečné pre vážne chorých ľudí, sa šíria čoraz viac do celého sveta. Odborníci teraz varujú pred ďalšou globálnou pandémiou. Štúdie už preukázali smrteľné nebezpečenstvo japonskej superhuby.

Nebezpečná kvasinka s názvom Candida auris, ktorú médiá označili ako novú „hubu zabijaka“, objavili v Ázii prvýkrát v roku 2009. Odvtedy sa druh huby neustále rozširuje po celom svete. Vedci teraz vyjadrili znepokojenie nad tým, že superhuba z Japonska by nám mohla priniesť ďalšiu globálnu pandémiu. Momentálne o tom informuje britský Daily Star.

Odborníkov z amerického zdravotníckeho úradu CDC znepokojila japonská superhuba. Vedkyňa Johanna Rhodesová pre Daily Star povedala: „Jednou z vecí, vďaka ktorým je Candida auris taká strašidelná, je skutočnosť, že môže dlho zostať na neživých povrchoch a vydržať čokoľvek, čo na ňu hodíte.“

Candida auris môže spôsobiť aj infekciu ucha.
Zobraziť galériu (2)
Candida auris môže spôsobiť aj infekciu ucha.  (Zdroj: Getty Images)

Sú odolné

Kvasinky sú navyše odolné voči akýmkoľvek liekom, čo by z nich v prípade globálneho prepuknutia nákazy UROBILO smrteľné nebezpečenstvo. Vedci dokonca zašli tak ďaleko, že porovnali superhubu s čiernou smrťou, teda pandémiou moru, ktorá v rokoch 1346 až 1353 zabila v Európe asi 25 miliónov ľudí. V tejto súvislosti a s ohľadom na súčasnú pandémiu Covid-19 vedci zdôraznili význam investovania času a peňazí do prevencie a sledovania infekčných patogénov. Pretože nakoniec by tieto vedomosti mohli zachrániť milióny životov.

Kvasinka Candida auris je život ohrozujúca pre ťažko chorých ľudí

"Kvasinky môžu spôsobiť otravu krvi, infekcie močových ciest a infekcie rán. Príznaky typické pre túto hubu ešte neboli zaznamenané," uviedol Oliver Kurzai z Národného referenčného centra pre invazívne fungálne infekcie v roku 2017. Patogén je možné identifikovať iba v laboratóriu. „Najdôležitejšie je rozpoznať hubu,“ uviedol Kurzai. Kvasinky, ktoré môžu byť odolné voči mnohým protiplesňovým látkam, môžu spôsobiť otravu krvi, infekcie močových ciest a infekcie rán. Huba ale nepredstavuje žiadnu hrozbu pre zdravých ľudí.

Viac o téme: HubaPandémiaCandida aurisKvasinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu