Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Situácia v Británii sa zhoršuje: Vedenie mesta Liverpool žiada celoplošný lockdown

V Británii je potrebné dodržiavať protiepidemické opatrenia
V Británii je potrebné dodržiavať protiepidemické opatrenia (Zdroj: SITA/Jack Hill/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Vedenie anglického mesta Liverpool britskú vládu žiada, aby opätovne zaviedla lockdown na celom území krajiny s cieľom zastaviť šírenie nového variantu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v nedeľu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Úradujúca starostka Liverpoolu Wendy Simonová a mestská rada uviedli, že je potrebné konať urýchlene, pretože nárast počtu nových prípadov koronavírusu je "znepokojujúco" vysoký. Ťažkosti podľa Simonovej spôsobuje rýchlosť šírenia nového variantu koronavírusu. Opatrenia, ktoré v Británii v súčasnosti platia, na tento variant nezaberajú."Cítime, že tieto tri veci - hromadné očkovanie, hromadné testovanie a určite lockdown zavedený na isté obdobie - je to, čo potrebujeme," povedala.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Ako krajina dokážeme zvládnuť lockdown," uviedlo vedenie mesta Liverpool vo vyhlásení. Počet prípadov nákazy v Liverpoole sa za posledné dva týždne takmer strojnásobil a v meste v súčasnosti registrujú 350 nakazených na každých 100.000 obyvateľov, píše BBC. Liverpool má takmer pol milióna obyvateľov. V meste začiatkom novembra 2020 uskutočnili hromadné testovanie, na základe ktorého zmiernili opatrenia z tretieho (najvyššieho) na druhý stupeň. Od štvrtka 31. decembra však v Liverpoole opäť platia opatrenia tretieho stupňa. Trojstupňový systém zaviedla britská vláda ešte v septembri minulého roka.

Britský premiér Boris Johnson v nedeľu varoval, že v Anglicku budú pravdepodobne sprísnené opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu, ktorého nový nákazlivejší variant prispel k zvýšeniu miery infekcie v krajine na dosiaľ najvyššiu úroveň. Spojené kráľovstvo je v akútnej fáze epidémie, keď v uplynulých piatich dňoch zaznamenalo viac než 50.000 nových prípadov nákazy denne. V sobotu hlásilo denné maximum 57.725 nových pozitívne testovaných. Británia, ktorá eviduje takmer 75.000 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, sa podľa dostupných údajov strieda s Talianskom na pozícii najviac postihnutej európskej krajiny, píše agentúra AP.

Viac o téme: BritániaLiverpoolKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu