Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Indickí roľníci opäť vyzvali na celonárodný štrajk

Protest v Indii
Protest v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

NAÍ DILLÍ - Desaťtisíce protestujúcich indických roľníkov v pondelok vyzvali na celonárodný štrajk - už druhý za uplynulý týždeň. Roľníci demonštrovali proti trojici nových poľnohospodárskych zákonov, ktoré podľa nich povedú k zníženiu cien plodín a budú mať ničivé následky na ich príjem, uviedla agentúra AP.

Roľníci sa utáborili pozdĺž piatich najväčších diaľnic na periférii hlavného mesta Indie Naí Dillí a tvrdia, že neodídu, pokiaľ vláda nezruší tzv. "čierne zákony". Demonštranti počas uplynulých troch týždňov zablokovali diaľnice vedúce do hlavného mesta a situáciu nezmenili ani rokovania s indickou vládou. Roľníci sa vyhrážajú, že zintenzívnia protesty a v najbližších dňoch zablokujú železničnú dopravu, ak vláda nepristúpi k zrušeniu sporných zákonov. Tamojší minister poľnohospodárstva Nárendra Tomar minulý štvrtok uviedol, že vláda chce zákony pozmeniť a upokojiť tak znepokojených roľníkov. Zároveň však dodal, že roľníci by sa mali vzdať svojich požiadaviek o úplnom zrušení zákonov.

Vládnuca Indická ľudová strana (BJP) tvrdí, že nové zákony uľahčia drobným roľníkom predaj produktov veľkým spoločnostiam. Kritici naproti tomu argumentujú, že zmeny v zákone spôsobia, že budú nezriedka chudobní indickí roľníci v novom systéme viac vystavení potenciálne ničivým účinkom trhových síl. Už v posledných rokoch sa medzi nimi zvýšil počet samovrážd motivovaných ekonomickými ťažkosťami a obavami. Poľnohospodárstvo tvorí približne 15 percent indickej ekonomiky a stále je hlavným zdrojom živobytia pre približne 58 percent obyvateľstva Indie, ktorá je druhou najľudnatejšou krajinou na svete.

Viac o téme: ProtestRoľníciIndiaNaí Dillí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu