Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čína sa snaží striasť zodpovednosti: Tvrdí, že koronavírus môže pochádzať aj z Čiech

Testovanie obyvateľov Wu-chanu. Ilustračné foto
Testovanie obyvateľov Wu-chanu. Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

PEKING - Čína sa stále bráni tvrdeniu, že by nový koronavírus pochádzal od nej. Vo svojej analýze sa to snažia vyvrátiť aj čínski vedci. Odmietajú a považujú za veľmi nepravdepodobné, že by pôvodná mutácia vírusu mala korene vo Wu-chane. Zároveň vymenovali krajiny, z ktorých mohol patogén teoreticky pochádzať:  z Čiech, Indie, Ruska, Grécka, Talianska, Srbska, Bangladéša alebo dokonca z USA. Ako najpravdepodobnejšiu označili Indiu.

Čínski akademici si nemyslia, že úplne najpôvodnejšia mutácia, kedy vírus prešiel zo zvieraťa na človeka, pochádza z čínskeho Wu-chanu. Naopak vo svojom dokumente fylogenetici tvrdia, že vírus, ktorý sa objavil vo Wu-chane, už bol mutáciou. Trvajú na tom, že vďaka sledovaniu tejto mutácie až k originálnej verzii je veľmi pravdepodobné, že vírus pochádza z menovaných krajín. A za najpravdepodobnejšie krajiny pôvodu označili Indiu a Bangladéš. Tam sa totiž našli vzorky s nízkou mierou mutácie.

Číňania tvrdia: "Medzi májom a júnom 2019 zasiahla Indiu a Pakistan vlna horúčav, ktorá mala za následok nedostatok vody. Kvôli tomu divoké zvieratá, predovšetkým opice, zvádzali smrtiace boje pri vodných zdrojoch, čo určite zvýšilo šancu na interakcie človeka s divokým zvieraťom."

V dokumente sa tiež tvrdí, že vírus sa nebadane šíril na štyroch kontinentoch bez odhalenia ešte predtým, ako sa objavil vo Wu-chane.

Číňania sa už v minulosti snažili striasť zo seba zodpovednosť za rozšírenie koronavírusu. Obvinili z toho Taliansko a USA.

Expert podrobil dokument kritike

K analýze sa vyjadrili mnohé svetové kapacity, medzi nimi aj expert zo škótskej univerzity v Glasgowe David Robertson. Čínsky dokument označil za plný chýb a mylných tvrdení. Ako píše britský Daily Mail, skeptickí sú aj ďalší odborníci.

Robertson ešte doplnil svoje výhrady vo vyjadrení pre britskú stránku: "Prístup autorov a ich metodológia najmenej zmutovanej verzie vírusu sú zaujaté." A dodal, že "autori taktiež ignorovali rozsiahle dostupné epidemiologické údaje, ktoré jasne ukazujú vývoj vírusu v Číne a jeho šírenie práve odtiaľ."

V Číne sa nachádza aj tím Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá je takisto presvedčená, že smrtiaci vírus pochádza práve z tejto krajiny.

Prešetrovanie sa najprv zameria na Čínsku republiku, i keď tím pripustil, že koronavírus môže pochádzať aj z inej krajiny.

Viac o téme: ŠtúdiaDokumentSpochybneniePôvodAnalýzaČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu