Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polícia objavila v Barcelone výbušniny

Španielsky minister vnútra Alfredo Pérez Rubalcaba
Španielsky minister vnútra Alfredo Pérez Rubalcaba (Zdroj: TASR)

MADRID - Španielska polícia objavila počas sobotňajšej akcie v Barcelone materiál určený na výrobu výbušnín a bômb. Počas razií zadržala štrnástich ľudí podozrivých z napojenia na islamistickú teroristickú sieť, v sobotu o tom informoval španielsky minister vnútra Alfredo Pérez Rubalcaba.

"Počas prehliadok sme našli rôzne materiály, ktoré mohli byť výbušninami alebo sa mohli použiť na ich výrobu," na tlačovej konferencii v Madride to oznámil šéf rezortu vnútra.

Rubalcaba zároveň informoval, že sieť možno charakterizovať ako "radikálne islamistickú" a "vysoko organizovanú". Minister povedal, že zadržaní pravdepodobne plánovali uskutočniť v Barcelone teroristický útok a dodal, že v krajine vládne stav pohotovosti. Polícia konala na základe informácií niekoľkých, zatiaľ bližšie neurčených, európskych tajných služieb.

Medzi štrnástimi zadržanými je dvanásť občanov Pakistanu a dvaja Indovia. Rubalcaba na tlačovej konferencii informoval, že polícia našla aj štyri časovače. "Ak má niekto doma časovač, nemáte inú možnosť než si myslieť, že sa tu plánujú násilné činy," povedal minister.

Dôstojníci civilnej gardy zatkli podozrivých v Barcelone v rámci zásahu plánovaného v spolupráci s tajnou službou CNI, ktorá je obdobou americkej CIA. Premiér José Luis Rodríguez Zapatero informácie o akcii potvrdil a zároveň povedal, že vyšetrovanie naďalej pokračuje.

Počas najhoršieho útoku islamských radikálov na španielskej pôde prišlo v marci 2004 o život 191 ľudí a viac ako 1 800 bolo zranených.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu