Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekári exdiktátorovi Suhartovi diagnostikovali otravu krvi

Suharto po svojej hospitalizácii v nemocnici.
Suharto po svojej hospitalizácii v nemocnici. (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Bývalý indonézsky exdiktátor Suharto má otravu krvi, na ktorú môže zomrieť, uviedol v utorok jeho lekársky tím.

Lekári novinárov v nemocnici Pertamina v indonézskom hlavnom meste Jakarta informovali, že otrava krvi, ktorá v jeho tele vznikla, môže viesť k zastaveniu krvného obehu, následnému zlyhaniu viacerých orgánov a smrti. Pacientovi momentálne podávajú lieky proti infekcii.

Suharta, ktorého vyše 32 rokov trvajúca vláda bola považovaná za jednu z najbrutálnejších v 20. storočí, hospitalizovali pred desiatimi dňami. Jeho rodinní príslušníci sa pripravovali na najhoršie potom, ako sa v piatok dozvedeli, že mu zlyhali viaceré orgány. Lekári im v nedeľu povedali, že situácia sa zhoršuje a Suhartovi príbuzní ponechali ďalší postup vrátane možnosti, že ho odpoja od prístrojov, na rozhodnutí lekárov. V pondelok bývalého diktátora postihol aj zápal pľúc.

Suhartova vláda padla v roku 1998 po masových študentských protestoch a celoštátnych nepokojoch. Exdiktátor sa stiahol z verejného života. Séria mozgových porážok v uplynulých rokoch zhoršila jeho schopnosť hovoriť, čo ho uchránilo pred súdnym procesom. Obviňovali ho z toho, že za jeho vlády zahynuli alebo boli uväznené státisíce ľudí. V posledných dňoch sa však pri jeho nemocničnom lôžku vystriedalo množstvo návštevníkov vrátane prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona, členov vlády a lídrov vládnucej strany. "Ako ľudská bytosť, rovnako ako iní vodcovia, určite urobil chyby a dopustil sa zlého, ale nič sa nám nestane, ak mu poďakujeme a oceníme jeho úspechy a služby našej krajine," povedal v sobotu prezident Yudhoyono.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu