Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Cichanovská sa na návšteve Nemecka stretla aj s Merkelovou: Jej prioritou bolo vidieť Berlínsky múr

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

BERLÍN - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská si pred utorňajším stretnutím s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou prezrela fragment Berlínskeho múru, ktorý v časoch studenej vojny rozdeľoval nemeckú metropolu na západnú a východnú časť. Označila ho za symbol politickej transformácie, akú chce presadiť aj v Bielorusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Prvú vec, čo som v Berlíne urobila, bolo, že som sa išla pozrieť na Berlínsky múr," povedala Cichanovská. Po tom, čo hovorila s novinármi, navštívila fragment múru na námestí Potsdamer Platz, ktorý aktivisti nasprejovali na bielo-červeno, aby tak vyjadrili podporu demonštrantom v Bielorusku. Na viacerých miestach v Berlíne je rozmiestnených niekoľko častí Berlínskeho múru posprejovaných grafitmi, ktorý hlavné mesto Nemecka rozdeľoval 28 rokov.

 

 

"Ukázali mi obrázok ľudí z východnej časti, ako stoja na múre," uviedla na margo záberov po kolapse východonemeckého režimu v roku 1989. "V Bielorusku je to rovnaké: sme na tomto múre a zvalíme ho," vyhlásila. Cichanovská na podujatí organizovanom mimovládnou organizáciou Nemecký Marshallov fond Spojených štátov amerických (GMF) vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nezasahoval do záležitostí v Bielorusku, napísala agentúra DPA.

 

 

"Chcela by som požiadať pána Putina, aby nepodporoval režim (prezidenta Alexandra Lukašenka), pretože to, čo sa deje v Bielorusku, je našou vnútornou záležitosťou," povedala. Rusko je najbližším spojencom Bieloruska, pripomína DPA s tým, že Putin prisľúbil, že ak to bude potrebné, do Bieloruska vyšle svoje sily s cieľom obnoviť poriadok a ukončiť protivládne protesty. Cichanovská v rozhovore pre nemecký týždenník Der Spiegel poznamenala, že rozhovor s Merkelovou sa zrejme bude týkať aj možnej mediácie krízy v Bielorusku zo strany nemeckej kancelárky.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováBieloruskoBerlínsky múrSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu