Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rozsudok v prípade Brentona Tarranta: Strelca z Christchurchu odsúdili na doživotie

Sudca Cameron Mander odsúdil austrálskeho belošského rasistu Brentona Tarranta Zobraziť galériu (4)
Sudca Cameron Mander odsúdil austrálskeho belošského rasistu Brentona Tarranta (Zdroj: SITA/AP/John Kirk-Anderson/Pool Photo )

CHRISTCHURCH - Austrálskeho belošského rasistu Brentona Tarranta, ktorý zastrelil vlani v mešitách v novozélandskom meste Christchurch 51 ľudí, odsúdili vo štvrtok na doživotné väzenie bez možnosti podmienečného prepustenia. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Brenton Tarrant v rukách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/Pool Photo via AP, File)

Sudca Cameron Mander pri vynesení verdiktu uviedol, že je to vôbec po prvý raz, čo na Novom Zélande niekoho odsúdili na taký prísny, respektíve maximálny, trest odňatia slobody. Tarrant (29) sa v marci priznal k 51 obvineniam z vraždy, 40 pokusom o vraždu a k jednému obvineniu z terorizmu.

Obyvatelia Nového Zélandu sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

Uznali ho za vinného vo všetkých bodoch obžaloby. V prípade 51 obvinení z vraždy bol pritom odsúdený na doživotie bez možnosti prepustenia a v prípade 40 pokusov o vraždu bol odsúdený - na súbežný väzenský trest - 12 rokov odňatia slobody, píše agentúra DPA.

Na štvordňovom pojednávaní s Tarrantom, ktoré predchádzalo verdiktu, vypovedalo v súvislosti s útokmi aj približne 90 preživších a pozostalých po obetiach. Hovorili o útokoch a tiež dlhodobej traume, ktorú im spôsobili, informuje AP.

Obyvatelia Nového Zélandu sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

Tarrant začal 15. marca 2019, počas piatkových modlitieb, strieľať na ľudí v preplnenej mešite Al Noor, z ktorej sa následne presunul do ďalšej mešity Linwood na predmestí Christchurchu, kde pokračoval v paľbe. Oba útoky naživo vysielal na sociálnych sieťach.

Brenton Tarrant si zaslúži, aby sa o ňom už len mlčalo

Muž zodpovedný za smrtiace útoky na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch z roku 2019 "si zaslúži celoživotné a úplné mlčanie", uviedla vo štvrtok premiérka krajiny Jacinda Ardernová. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Ardernová ocenila silu moslimskej komunity, ktorá sledovala trojdňové svedecké výpovede preživších obetí a pozostalých na najvyššom súde v Christchurchi. "Nanovo ste prežívali tie strašné udalosti z vlaňajšieho 15. marca, keď obete na súde opisovali, čo sa v ten deň stalo, a aj bolesť, ktorá po nich ostala," napísala premiérka v krátkom vyhlásení.

Traumu z týchto udalostí nebude ľahké vyliečiť, dodala Ardernová. "Ale dúfam, že dnes je to naposledy, čo máme dôvod počuť alebo vysloviť meno toho teroristu, zodpovedného za útoky," uviedla.

Viac o téme: MešitaútočníkDoživotieSúd Nový ZélandCameron Mander
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu