Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kim Čong-un s ráznym rozhodnutím: Časť právomocí odovzdal svojej sestre

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un odovzdal časť právomocí svojej sestre Kim Jo-čong a iným dôverníkom, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na juhokórejskú tlačovú agentúru Jonhap.

Opozičný poslanec juhokórejského parlamentu Ha Tä-keung uviedol po brífingu juhokórejskej vlády so štátnou tajnou službou, že Kim Jo-čong pomáha svojmu bratovi riadiť krajinu. Podľa neho je Kim Jo-čong v súčasnosti "de facto číslom dva vo velení", napísala agentúra Reuters.

Viceprezident severokórejskej Komisie štátnych záležitostí Pak Pong-ču a nový premiér Kim Tok-hun majú po novom na starosti ekonomiku. Rozšírili sa aj právomoci dvoch predstaviteľov vo vojenskom sektore. "Podstatné je, že Kim Čong-un má naďalej absolútnu moc, ale v porovnaní s minulosťou odovzdal viac svojich právomocí," uviedol Ha Tä-keung.

Podľa juhokórejskej vlády sú zrejme tieto kroky zamerané na odbremenenie vodcu KĽDR. Okrem toho majú umožniť presunutie viny na iné osoby v prípade politických zlyhaní. Bezprostredne nebolo známe, akým spôsobom sa juhokórejská tajná služba k informáciám dostala. Kim Jo-čong bola doposiaľ vplyvnou poradkyňou svojho brata. V marci prvýkrát verejne vystúpila so samostatným vyhlásením, keď sa vyjadrila ku kritike Južnej Kórey voči severokórejskému raketovému cvičeniu.

Viac o téme: PrávomociKóreaKim Čong-unKim Jo-čong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu