Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Južná Kórea chce rokovať s Japonskom: Témou rozhovoru má byť odškodnenie za nútené práce

Juhokórejský prezident Mun Če-in
Juhokórejský prezident Mun Če-in (Zdroj: SITA/Anders Wiklund / TT via AP)

SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in ponúkol v sobotu niekdajšej koloniálnej mocnosti Japonsku nové rozhovory o ich spore o odškodnenie bývalých kórejských nútených pracovníkov. Vláda v Soule chce dosiahnuť vyriešenie tohto problému, s ktorým by mohli súhlasiť obete. Informovala o tom agentúra DPA.

"Dvere pre konzultácie sú naďalej otvorené," povedal Mun v juhokórejskej metropole Soul v prejave pri príležitosti 75. výročia oslobodenie Kórey spod japonskej koloniálnej nadvlády (1910-45). Vzťahy medzi oboma spojencami USA sú naďalej značne zaťažené ich konfliktmi z minulosti. Spor okolo odškodnenia Kórejčanov za nútené práce v japonských podnikoch sa pritom v uplynulom roku odrazil aj na ich obchodných vzťahoch.

Japonsko zaviedlo okrem iného sprísnené kontroly vývozu dôležitého výrobného materiálu do Južnej Kórey. Soul obvinil Tokio z hospodárskej odplaty za rozhodnutie juhokórejského súdu, podľa ktorého by mali japonské priemyselné podniky vyplatiť odškodné obetiam nútených prác. Tokio považuje tému odškodnenia za uzavretú dohodou z roku 1965.

Mun vo svojom prejave zdôraznil, že jeho vláda dbá na súdne rozhodnutia. Podľa vlastných slov dúfa, že "spoločné úsilie Japonska a Južnej Kórey rešpektovať ľudské práva jednotlivcov sa stane mostom priateľstva a budúcej spolupráce". V súvislosti so spornými politickými a ekonomickými otázkami juhokórejský líder vyzval susednú krajinu na dialóg aj počas vlaňajšieho výročia, dopĺňa DPA.

Viac o téme: JaponskoJužná KóreaMun Če-in
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu