Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Premiérka Nového Zélandu odvolala ministra: Dôvodom je aféra s bývalou zamestnankyňou

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)

WEILLINGTON - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová prepustila z funkcie ministra pre pracovnoprávne vzťahy Iaina Leesa-Gallowaya (41) pre aféru s bývalou zamestnankyňou. Informovali o tom v stredu agentúry AFP a DPA.

Lees-Galloway, ktorý je členom Labouristickej strany, bol zbavený funkcie ministra a nebude sa môcť uchádzať ani o znovuzvolenie v septembrových parlamentných voľbách. Podľa premiérky jej Lees-Galloway, ktorý tiež zastával funkciu ministra pre imigráciu a ministra Združenia pre kompenzácie nehôd (ACC), potvrdil, že mal pomer s pracovníčkou jednej agentúry, za ktorú zodpovedal jeho úrad. Ich vzťah sa medzičasom skončil.

"Minister počas obdobia 12 mesiacov nepreukázal dostatok súdnosti v dôsledku čoho sa vystavil obvineniam zo zneužitia svojho úradu. Jeho chovanie tak nebolo v súlade s tým, čo sa od ministra očakáva," uviedla Ardernová. V písomnom stanovisku Lees-Galloway oznámil, že rešpektuje rozhodnutie ministerky a ospravedlnil sa. "Správal som sa maximálne nevhodne a v ministerskej funkcii tak ďalej nemôžem pokračovať," uviedol.  

Ardernovú na aféru teraz už bývalého ministra upozornila novozvolená líderka opozičnej Národnej strany Nového Zélandu Judith Collinsová. Odhalenie aféry Leesa-Gallowaya prišlo len pár hodín po náhlej demisii iného poslanca novozélandského parlamentu - Andrewa Falloona z Národnej strany, ktorý čelil obvineniam z posielania správ zo sexuálnym obsahom mladým ženám.

Lees-Galloway je už druhým novozélandským ministrom, ktorý v júli skončil vo svojej funkcii. David Clark odstúpil začiatkom júla z funkcie ministra zdravotníctva v súvislosti s pochybeniami pri postupe vlády počas pandémie ochorenia COVID-19, ako aj v dôsledku vlastných chýb.

Viac o téme: OdvolanieMinisterAféraNový ZélandWellingtonJacinda Ardernová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu