Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Papuu-Novú Guineu zasiahlo silné zemetrasenie: Otrasy pocítili aj 150 kilometrov od epicentra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,9 zasiahlo v piatok východnú časť oceánskej krajiny Papua-Nová Guinea. Podľa agentúry AFP to oznámila americká geologická služba USGS s tým, že varovanie pred prívalovými vlnami cunami vydali pre pobrežné oblasti v okruhu 300 kilometrov od miesta vzniku otrasov. 

USGS uviedla, že k otrasom došlo severne od mesta Kokoda o 12.50 h miestneho času (04.50 h SELČ) a vychádzali z hĺbky 85 kilometrov. Z miesta bezprostredne nehlásili materiálne škody ani obete. Tichomorské centrum varovania pred cunami vystríhalo obyvateľov žijúcich v okolitých pobrežných oblastiach pred možnými "nebezpečnými" prívalovými vlnami. Podľa tohto centra malo zemetrasenie magnitúdu 7,3.

Varovanie pred cunami zrušili

Tichomorské centrum varovania pred cunami zrušilo varovanie pred prívalovými vlnami, ktoré krátko predtým vydalo v súvislosti so silným piatkovým zemetrasením v Papuy-Novej Guinei. Informovala o tom agentúra AFP. 

Otrasy pocítili obyvatelia mnohých miest a obcí vrátane hlavného mesta Port Moresby, ležiaceho zhruba 150 kilometrov juhozápadne od epicentra zemetrasenia. Ľudia v metropole v panike vybiehali z budov. Zemetrasenie bolo citeľné dokonca aj na vzdialenom ostrove Bougainville, píše AFP.

Podľa Tichomorského centra varovania pred cunami malo zemetrasenie magnitúdu 7,3. Centrum najskôr vydalo varovanie pred možnými "nebezpečnými" prívalovými vlnami cunami, a to pre pobrežné oblasti v okruhu 300 kilometrov od miesta vzniku otrasov. Neskôr však výstrahu zrušilo.

Viac o téme: ObeteOtrasyŠkodyMagnitúdaZemetrasenie Papua-Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu