Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prežila HOROR! Žena opísala výbuch bomby v londýnskom metre: FOTO nešťastia, ktoré jej zmenilo život

Výbuchy v Londýne Zobraziť galériu (6)
Výbuchy v Londýne (Zdroj: Reprofoto/CNN Prima NEWS, TASR/AP)

LONDÝN – Od jedného z najhorších útokov na Londýn od druhej svetovej vojny uplynulo 15 rokov - 7. júla 2005 zomrelo v Británii 52 ľudí a ďalších asi 700 bolo zranených. Terčmi teroristických útokov boli londýnske metro a autobus počas rannej špičky.  

Bomboví útočníci, britskí mladí moslimovia, podľa vzoru al-Káidy nastúpili v ono letné ráno na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu. Išlo o najvražednejší útok v Londýne od druhej svetovej vojny.

V Londýne sa zastavili vlaky, všade je počuť húkačky

Londýn sa tak 7. júla 2005 stal terčom série teroristických útokov. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila skupina označujúca sa ako "Tajná organizácia džihádu a al-Káidy v Európe".

„Ľudia boli zranení. Spomínam si na krv, bolesť a úzkosť, akoby to bolo včera. Aj teraz, po pätnástich rokoch. Bola som v šoku a panikárila som. Myslela som si, že 7. júla 2005 bude deň, kedy umriem, mrazilo ma,“ opísala spomienky na výbuch bomby v londýnskom metre Sadja Mughalová, ktorá mala v tom čase 22 rokov. Ženu citovala CNN Prima NEWS.

Sadja Mughalová spomína na najhorší deň vo svojom živote
Zobraziť galériu (6)
Sadja Mughalová spomína na najhorší deň vo svojom živote  (Zdroj: Reprofoto/CNN Prima NEWS)

Mughalová sa spočiatku domnievala, že metro sa vykoľajilo, nevedela, že šlo o bombu. Najhoršie pre ňu bolo prekonať to, že útok spáchali štyria muži z jej vlastnej komunity, z tej moslimskej.

Zranení cestujúci vychádzajú 7. júla z podzemnej stanice londýnskeho metra na Edgware Road po explózii trhaviny
Zobraziť galériu (6)
Zranení cestujúci vychádzajú 7. júla z podzemnej stanice londýnskeho metra na Edgware Road po explózii trhaviny  (Zdroj: TASR/AP)

Podľa britského vyšetrovania za útokom stáli štyria samovražední atentátnici - Mohammad Sidique Khan (30), Shehzad Tanweer (22), Germaine Lindsay (19) a Hasib Hussain (18). Pri útokoch všetci zomreli. Skupina zverejnila svoje priznanie v internetovom vyhlásení na nemenovanej islamistickej stránke, kde uviedla, že útoky sú odvetou za vojenskú účasť Británie v Iraku a Afganistane. Zároveň varovali vlády Dánska a Talianska, že im hrozí "rovnaký trest", ak nestiahnu svojich vojakov z Iraku a Afganistanu.

Záber z priemyselnej kamery zachytáva situáciu pred stanicou King Cross, ktorú uzatvorili po explózii trhaviny
Zobraziť galériu (6)
Záber z priemyselnej kamery zachytáva situáciu pred stanicou King Cross, ktorú uzatvorili po explózii trhaviny  (Zdroj: TASR/AP)

Mughalová sa po prežití najhoršieho dňa vo svojom živote rozhodla pre zmenu. „Chcela som s tým niečo urobiť. Vedela som, že najlepším miestom, kde na tom začať pracovať, bolo v srdci komunít riešiacich tieto problémy. A tak som opustila svoj sen, pôvodne som chcela pracovať v meste v podnikovom sektore, a vstúpila som do organizácie JAN Trust,“ uviedla. V súčasnosti je riaditeľkou tejto organizácie, ktorá sa zameriava na boj proti extrémizmu medzi britskými moslimami. Všetci štyria moslimskí útočníci sa totiž narodili a žili v Británii.

Zranená mladá žena vychádza 7. júla z podzemnej stanice londýnskeho metra na Edgware Road po explózii trhaviny
Zobraziť galériu (6)
Zranená mladá žena vychádza 7. júla z podzemnej stanice londýnskeho metra na Edgware Road po explózii trhaviny  (Zdroj: TASR/AP)

Britskí experti na terorizmus označili tieto útoky za mimoriadne dobre koordinovanú akciu namierenú proti civilným cieľom. Počet výbuchov stanovila londýnska metropolitná polícia na šesť. Železničná polícia potvrdila, že na jednej zo staníc metra sa našla výbušná nálož. Vysoký izraelský predstaviteľ informoval, že Scotland Yard dostal niekoľko minút pred výbuchmi varovanie pred možnými teroristickými útokmi.

Viac o téme: LondýnÚtokyVýbuchyAtentátnici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu