Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KORONAVÍRUS India hlási takmer 20-tisíc nových prípadov: Nákaza silnie aj v oblasti Soulu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafiq Maqboo)

NAÍ DILLÍ - India v pondelok oznámila takmer 20.000 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie. V dôsledku rastúceho počtu prípadov niekoľko štátov znovu zavádza karanténne opatrenia, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

Za posledný týždeň India zaznamenala takmer 100.000 nových infekcií, celkový počet potvrdených prípadov nákazy sa tak v krajine zvýšil na 548.318. Najmenej 16.475 ľudí ochoreniu podľahlo. India je momentálne štvrtou najviac zasiahnutou krajinou na svete. Vyšší počet infekcií zaznamenali len v USA, Brazílii a Rusku.

Po náraste prípadov do 12. júla opäť uzatvorili indický štát Ásám, ktorý sa nachádza na severovýchode krajiny pri hranici s Bangladéšom. Ďalší pohraničný štát, Západné Bengálsko, predĺžil uzavretie až do 31. júla. V najťažšie zasiahnutých oblastiach, ako je štát Maháraštra a jeho hlavné mesto Bombaj, či v mestách Čennaj a Naí Dillí však karanténne opatrenia uvoľnili.

Južná Kórea: Nákaza stále silnie v oblasti Soulu, vláda uvažuje o obmedzeniach

Južná Kórea hlásila v pondelok 42 nových ochorení COVID-19, pričom prípady plynulo pribúdajú v širšej metropolitnej oblasti hlavného mesta Soul. Úrady to núti uvažovať o zavedení prísnejších obmedzení pohybu ľudí, informovala tlačová agentúra AP.

Údaje oznámené Kórejským centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) ukazujú, že celkový počet infekcií v krajine stúpol na 12.757 vrátene 282 úmrtí. Dvadsaťštyri nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nový druh koronavírusu spôsobuje, hlásili z metropoly Soul a blízkych mestských oblastí. Práve celá táto lokalita je od konca mája novým ohniskom nákazy. Najmenej 12 z týchto nových prípadov sa spája s ľuďmi, ktorí prišli zo zahraničia. Koronavírus sa totiž naďalej šíri v juhovýchodnej Ázii, Spojených štátoch aj na ďalších územiach.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Južná Kórea hlásila stovky nových prípadov denne koncom februára a začiatkom marca, v čase veľkej vlny nákazy v oblasti mesta Tegu na juhovýchode krajiny, kde väčšina infekcií súvisela s jediným veľkým cirkevným zborom, ktorý má viac ako 210.000 členov.

Aj keď vtedy zdravotnícke úrady uplatnili agresívne testovanie a vyhľadávanie kontaktov, aby zvládli toto ohnisko nákazy, oveľa ťažšie to majú s vyhľadávaním osôb pri najnovšom prenose nákazy v širšej metropolitnej oblasti Soulu, kde žije približne polovica z 51 miliónov obyvateľov krajiny.

Keďže ľudia už žijú menej obmedzovane a slobodnejšie, nové zhluky prípadov sa objavujú v podstate všade vrátane nočných klubov, kostolov, reštaurácií, veľkoobchodov a aj medzi podomovými obchodníkmi. Minister zdravotníctva Pak Nung-hu v nedeľu popoludní na brífingu oznámil, že vláda je pripravená zaviesť prísnejšie opatrenia sociálneho odstupu, ak bude pandémia silnieť.

Viac o téme: IndiaJužná KóreaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu