Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ambiciózny plán OSN a WFP: Plánujú nakŕmiť 10-tisíc utečencov a žiadateľov o azyl v Líbyi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris)

TRIPOLIS - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Svetový potravinový program (WFP) oznámili v utorok spoločnú iniciatívu, ktorej cieľom je nakŕmiť 10.000 utečencov a žiadateľov o azyl, ktorí počas koronavírusovej pandémie uviazli v Líbyi. Informovala o tom agentúra AFP.

V spoločnom vyhlásení obe agentúry OSN uviedli, že sa spojili, pretože vidia závažný sociálno-ekonomický vplyv koronavírusovej krízy a následky prebiehajúceho konfliktu na krajinu. Prvá distribúcia potravín sa začala v pondelok v hlavnom meste Tripolis. Desaťtisíce utečencov a žiadateľov o azyl, ktorí dúfajú, že sa dostanú cez Stredozemné more do Európy, uviazli v Líbyi v neľudských podmienkach.

Podľa vyhlásenia sú títo ľudia najzraniteľnejšími vrstvami obyvateľstva, a preto potrebujú najväčšiu pomoc, keďže väčšina z nich "nebola schopná nájsť si žiadnu prácu, pretože sa zaviedol zákaz vychádzania a ceny potravín sa dramaticky zvýšili".

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín. Túto situácii využili pašeráci, ktorí z Líbye spravili stredisko pre nelegálnu migráciu do Európy.

Viac o téme: UtečenciŽiadatelia o azylLíbyaTripolisOSNSvetový potravinový program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu