Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bývalý policajt obvinený z vraždy Georgea Floyda nebol nijaký anjelik: Temná minulosť!

Derek Chauvin čelí obvineniu z vraždy Afroameričana Zobraziť galériu (4)
Derek Chauvin čelí obvineniu z vraždy Afroameričana (Zdroj: YouTube/CBS Evening News, SITA/AP)

MINNEAPOLIS - Policajt z amerického mesta Minneapolis Derek Chauvin (44), ktorý bol zachytený na videu, ako pri zásahu na jednej z tamojších ulíc najmenej päť minút tlačí kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Georgea Floyda, má toho na rováši viac než dosť!

Chauvin za 18 rokov v polícii čelil 18 sťažnostiam za svoje konanie a správanie sa v službe. V prípade Afroameričana Georgea Floyda bol obvinený z vraždy a zabitia, kvôli čomu sa teraz Spojené štáty zmietajú v najväčších občianskych nepokojoch od smrti Martina Luthera Kinga.

Súvisiaci článok: Tisíce protestujúcich v uliciach! VIDEO Nepokoje v USA naberajú na sile: Washington obkľúčila armáda

Sťažnosti na Chauvina potvrdila minnesotská polícia, uviedol web CNN. Dôvody ich podaní však ostávajú zahalené rúškom tajomstva.  

Protesty za Georgea Floyda
Zobraziť galériu (4)
Protesty za Georgea Floyda  (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

Iba dve z osemnástich sťažností boli podľa minnesotského policajného oddelenia uzavreté písomným pokarhaním. Vo zvyšných prípadoch bolo konanie zastavené bez trestu. Chauvin používal ponižujúce a hanlivé výrazy, rovnako nevhodný tón reči.

Derek Chauvin
Zobraziť galériu (4)
Derek Chauvin  (Zdroj: SITA/AP/Courtesy of Ramsey County Sheriff's Office)

Ani bývalý dôstojník Tou Thao, ktorý sa tiež podieľal na zatknutí Floyda, nebol ukážkový policajt. Podľa databázy mal na krku šesť disciplinárnych konaní týkajúcich sa vnútorných záležitostí, z ktorých jedno stále prebieha. Zvyšných päť bolo uzavretých bez trestu. Ďalší dvaja bývalí dôstojníci, J. Alexander Kueng a Thomas Lane, nemajú v zázname žiadne sťažnosti.

Chauvin si privyrábal ako ochranka v klube v El Nuevo Rodeo. Zaujímavosťou je, že v tom istom klube a na rovnakej pozícii pracoval aj George Floyd. CNN to potvrdila bývalá majiteľka klubu. „Nepovedala by som, že na navzájom poznali,“ povedala a dodala, že v klube sa museli stretnúť, keďže niektoré noci pracovali obaja.

George Floyd
Zobraziť galériu (4)
George Floyd  (Zdroj: SITA/AP)

Žiadosť o rozvod

Chauvinova manželka podala žiadosť o rozvod. Informoval o tom denník Daily Mail s odvolaním sa na vyhlásenie právnikov Kellie Chauvinovej.

Denník dodal, že Kellie Chauvinová nie je v štáte Minnesota neznáma, keďže v roku 2018 sa zúčastnila na súťaži "Mrs Minnesota". Stala sa vtedy prvou víťazkou tejto súťaže z etnickej skupiny Hmongov. Chauvinová totiž pochádza z Laosu a do USA prišla ako dieťa spolu s rodičmi, keď ušli pred vojnou vo svojej vlasti.

Chauvin je jej druhým manželom - zosobášili sa v roku 2010. V rozhovoroch poskytnutých médiám pred súťažou krásy Chauvinová uviedla, že očarila manželova policajná uniforma, ale najmä jeho džentlmenské správanie. 

Brutálny zákrok policajta zachytený na videu

Policajt Chauvin bol zachytený na videu, ako v pondelok 25. mája pri zásahu na jednej z ulíc v meste v Minneapolis najmenej päť minút tlačí kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Floyda. Za priestupok zatknutý 46-ročný Floyd sa pri tom sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Video sa rýchlo rozšírilo na internete a spustilo v Minneapolise protesty, ktoré nakoniec vyústili do násilia a rabovania a medzičasom sa rozšírili aj do ďalších amerických miest.

Viac o téme: PolíciaMinneapolisGeorge FloydDerek ChauvinSťažnostiMinulosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu