Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Primárky v štáte Oregon mali jasných víťazov: Radoval sa Biden, pred Trumpom má náskok

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

WASHINGTON - V utorkových demokratických primárkach v americkom štáte Oregon zvíťazil bývalý viceprezident USA Joe Biden, informovala v stredu agentúra AP. Republikánske primárky tam vyhral úradujúci prezident Donald Trump, ktorý v tomto štáte ani nemal protikandidáta a podľa odhadov získal 92 percent hlasov.

Výsledky demokratických primárok v Oregone neboli prekvapením:  podľa portálu The Hill získal Biden v Oregone zhruba 70 percent hlasov odovzdaných výlučne poštou. V štáte Oregon je hlasovanie poštou štandardným mechanizmom od roku 1998, keď to presadila občianska iniciatíva.  

Pôvodne sa v utorok mali primárky konať aj štátoch Georgia a Kentucky, ale pre epidémiu infekčnej choroby COVID-19 tam bolo hlasovanie preložené.

Bidenovo víťazstvo v primárkach v Oregone prišlo v čase, keď prieskum Real Clear Politics ukazuje, že pred úradujúcim prezidentom Donaldom Trumpom má náskok 4,7 percenta. Z prieskumov tiež vyplýva, že Biden vedie v kľúčových štátoch vrátane Arizony, Michiganu a Pensylvánie.

Viac o téme: HlasovaniePrimárkyDonald TrumpOregonSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu