Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Španielsko je jednou z najzasiahnutejších krajín Európy, tisíce obetí COVID-19: 6 dôvodov, prečo to tak je

Zdravotníci v Španielsku. Zobraziť galériu (4)
Zdravotníci v Španielsku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

MADRID - V Španielsku, ktoré je treťou krajinou s najvyšším počtom obetí ochorenia Covidu-19, sa vírus šíril rýchlo, bez toho, aby ho odhalili, obzvlášť medzi staršími ľuďmi. Podľa odborníkov, ktorých oslovila agentúra AFP, sú dôvody vysokého počtu obetí aj spôsob života Španielov a ich blízkej medzigeneračnej väzby.

Priemerná úmrtnosť, silne rozšírená nákaza

Španielsko má síce viac mŕtvych na počet obyvateľov než ktorákoľvek iná krajina s výnimkou Belgicka, miera úmrtia u potvrdených prípadov nákazy je ale len 10,4 percenta, teda nižšia ako v Taliansku, Francúzsku alebo Británii. "Problémom je tu veľkosť epidémie, vysoký počet nakazených osôb v okamihu dosiahnutia vrcholu epidémie," hovorí Fernando Rodríguez, profesor v odbore verejného zdravia na madridskej autonómnej univerzite.

Viac potvrdených prípadov nákazy než Španielsko majú už len Spojené štáty. Počet potvrdených prípadov pritom závisí od množstva vykonaných testov. Podľa štúdie Katalánskej polytechnickej univerzity sú v Španielsku v skutočnosti viac ako dva milióny infikovaných. Potvrdených prípadov je pritom zhruba 220-tisíc

Neskorá detekcia

Keď 14. marca vstúpili do platnosti karanténne opatrenia, "vírus veľa koloval mimo záber radaru", hovorí Antoni Trilla, epidemiológ z barcelonskej nemocnice Hospital Clinic."Počas posledných februárových a prvých marcových týždňov bolo nádherné počasie a ľudia boli v uliciach, hlava na hlave," hovorí Fernando Rodríguez. "To prispelo k veľmi silnému a veľmi rýchlemu šíreniu nákazy," dodáva.

Koronavírus v Španielsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Spôsob života

Spôsob života ľudí, ktorí trávia veľa času vonku, aby si dali pohárik, slávili, sledovali procesie alebo demonštrovali, mohol hrať dôležitú úlohu.

V Španielsku sa ľudia rovnako ako v Taliansku "často objímajú a dotýkajú". "Neustále sa tu bozkávame, dokonca aj v práci," hovorí Ildefonso Hernández, profesor v odbore verejného zdravia na Univerzite Miguela Hernándeza v Alicante na juhovýchode Španielska.

Podľa Fernanda Rodrígueza hrá úlohu aj to, ako Španieli bývajú. V krajine žije podľa Eurostatu z celej Európy najviac ľudí v bytoch. "Naše mestá sú stavané vertikálne a majú veľkú hustotu obyvateľov," hovorí.

Viac generácii žije spolu

"Vírus sa veľmi rozšíril a veľmi rýchlo zasiahol aj najstaršiu generáciu," hovorí Ildefonso Hernández. Španielsko má vysoký pomer seniorov v populácii, ktorý je však nižší ako v iných krajinách, ktoré pandémia toľko nezasiahla, ako je napríklad Nemecko. "Na severe Európy ale žijú oveľa izolovanejšie a rodinné väzby sú oveľa voľnejšie," dodáva Hernández.

V Španielsku je pritom úplne bežné vidieť tri generácie na nedeľnej prechádzke. "Rodina má oveľa užšie väzby, kontakt medzi mladými a seniormi je oveľa bližší," vysvetľuje Hernández. Oveľa častejšie tiež staršia, stredná a mladšia generácia žijú pohromade. Priemerný Španiel odchádza z domu svojich rodičov, až keď má 29,5 roka. Vo Švédsku je to pritom podľa Eurostatu 18 a v Dánsku 21 rokov.

Španielsko je jednou z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Domovy seniorov

Hernández upozorňuje, že rodiny často navštevujú svojich blízkych v domovoch seniorov. "Obyvatelia týchto domovov sú veľmi starí, ich zdravie je veľmi chatrné. Nie sú to pritom zdravotnícke zariadenia a nie sú na nič také pripravené. To vyvolalo požiar obrých rozmerov," hovorí lekár Trilla.

Španielske ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nezverejnilo úplnú bilanciu obetí koronavírusu v domovoch seniorov. Ale len v dvoch najpostihnutejších regiónoch, ktorými sú Madrid a Katalánsko, eviduje okolo 8000 potvrdených úmrtí alebo úmrtia s podozrením na ochorenie Covid-19.

Zdravotnícky systém pod tlakom

Španielsky zdravotnícky systém je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jedným z desiatich najlepších na svete. Počas finančnej krízy ho ale postihli tvrdé škrty. Španielsky systém je založený na solídnej sieti zdravotníckych stredísk, ale kapacita nemocníc je ďaleko za európskym priemerom. Kvôli tomu bolo v súčasnej kríze nevyhnutné vystavať poľné nemocnice.

Španielsko je jednou z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

"Výsledky systému sa považovali za veľmi dobré, a plynulo na neho tak relatívne málo verejných financií," vysvetľuje Guillem López Casasnovas, ekonóm z Univerzity Pompeua Fabry v Barcelone, ktorý pôsobil aj ako poradca WHO. "Keď žijete zo dňa na deň, ťažíte maximum z toho, čo máte, ale nemáte už silu na to, aby ste odolali tak silnému tlaku ako dnes," dodáva.

Viac o téme: ŠpanielskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu