Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

KORONAVÍRUS Dobrá správa pre veriacich: Česko povolilo omše v kostoloch

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

PRAHA - Štát zrejme umožní od 27. apríla za určitých podmienok konanie verejných bohoslužieb a náboženských obradov. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes povedal Rádiu Z, že podľa jeho návrhu by sa bohoslužby spočiatku mohli konať za účasti najviac 15. osôb, od 11. mája tridsiatich a od 25. mája maximálne päťdesiatich ľudí, a to za dodržania hygienických pravidiel alebo rozstupov platných kvôli šíreniu koronavírusu.

Od 8. júna by už akcie v kostoloch nemali byť obmedzené počtom účastníkov. Premiér povedal, že návrh prerokoval s kardinálom Dominikom Dukom aj námestníkom ministra zdravotníctva, epidemiológ Romanom Prymula, rokovať o tom bude ešte vláda.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Kabinet v utorok predstavil harmonogram postupného uvoľnenia zákazov a obmedzení služieb a aktivít, neskôr Babiš pripustil, že na obnovenie bohoslužieb zabudli. Šéf krízového štábu a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) už skôr povedal, že túto vec prinesie na vládu ako podnet. Ministri budú formou videokonferencie rokovať dnes popoludní.

Ekumenická rada cirkví (ERC) a Česká biskupská konferencia (ČBK) sa tento týždeň obrátili na premiéra, predstaviteľa vlády a krízový štáb so žiadosťou, aby sa mohli konať verejné bohoslužby pri zachovaní preventívnych opatrení.

Kvôli opatreniam proti šíreniu koronavírusu sa tento rok slávila v obmedzenom režime Veľká noc, hlavný kresťanský sviatok. Ľudia ju trávili doma, sledovali bohoslužby on-line a nemohli navštevovať chrámy.

Viac o téme: OmšeAndrej BabišKoronavírusBohoslužby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu