Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Ako sa bude vyvíjať pandémia? Prečítajte si názory politikov a odborníkov

(Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON/PRAHA - Koronavírus aj naďalej ohrozuje Slovensko a aj celý svet. V USA už v počte nakazených predbehli aj Čínu, z ktorej sa nový vírus rozšíril do celého sveta. Prečítajte si názory odborníkov na chorobu, ktorej sa desíme všetci.

Americký Biely dom predpokladá, že choroba si v USA vyžiada 100.000 až 240.000 obetí. Názory odborníkov na nový koronavírus sú rôzne. Počet obetí nákazy ďalej rastie vo vyspelých západných krajinách od Španielska cez Nemecko až po Spojené štáty, ale tiež napríklad v Iráne.

Matovič hovorí o totálnom vypnutí krajiny: Sulík je rázne proti! Je to likvidačný experiment

Na celom svete sa už nakazilo takmer 860.000 ľudí, z ktorých cez 42.000 zomrelo. Aj v Číne, odkiaľ sa koronavírus začal šíriť, počet nakazených (cez 81.000) po predchádzajúcom poklese opäť rastie.

  • Vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne napríklad vo svojej aktuálnej štúdii tvrdia, že ak by sa neprijali žiadne opatrenia proti šíreniu vírusu, nakazilo by sa ním tento rok sedem miliárd ľudí a 40 miliónov pacientov by chorobe COVID-19 podľahlo (vo svete teraz žije približne 7 , 7 miliardy ľudí). Ak sa opatrenia prijmú, mohli by sa straty na životoch podľa londýnskych vedcov znížiť o polovicu, teda na 20 miliónov.
  • Aktuálne najpostihnutejšou krajinou podľa počtu nakazených je USA. Infekcia tu podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa bola preukázaná u viac ako 189.000 ľudí, vyše 4000 z nich koronavírusu podľahlo. Americký prezident Donald Trump povedal, že bez dodržiavania vládnych zásad k spomaleniu prenosu infekcie, by v USA mohlo zomrieť až 2,2 milióna ľudí.
  • Hlavný expert americkej vlády na infekčné ochorenie Anthony Fauci varoval, že choroba by mohla v USA zabiť 100.000 až 200.000 ľudí. Trump podľa agentúry Reuters uviedol, že konečný počet úmrtí v tomto rozmedzí by znamenal, že krajina odviedla "veľmi dobrú prácu".
  • Štatistické modely americkej spoločnosti JPMorgan, ktoré médiá citovali v polovici marca, ukazovali, že v najväčších krajinách EÚ - Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Taliansku a Británii - by mal vrchol počtu momentálne nakazených prísť koncom marca a celkom by sa mohol priblížiť až 80.000 prípadom. Zhruba toľko nakazených doteraz nahlásila Čína, odkiaľ sa koronavírus začal v decembri šíriť.
  • Táto hranica ale bola už prekonaná v Taliansku a Španielsku. Taliansko, ktoré potvrdilo 105.792 prípadov nákazy, je tiež čo do počtu obetí vôbec najhoršie zasiahnutým štátom na svete. Koronavírusu tu podľahlo 12.428 pacientov. Šéf miestneho národného inštitútu pre zdravie Silvio Brusaferro v piatok povedal, že tempo, ktorým v krajine rastie počet nakazených, ešte nedosiahlo svoj vrchol. Poznamenal však, že v údajoch o novonakazených možno vypozorovať "známky spomalenia".
  • Španielsko, ktoré je s 95.923 prípadmi nakazených a 8464 mŕtvych na treťom mieste svetových tabuliek, zaznamenalo v utorok najviac obetí za deň od potvrdenia prvého prípadu v krajine pred dvoma mesiacmi. Médiá sa zhodujú, že tamojšia vláda zareagovala na šírenie koronavírusy neskoro a neobratne. Šéf španielskeho úradu pre núdzové situácie (CCAES) Fernando Simón podľa britského denníka Guardian ešte 9. februára povedal, že "Španielsko bude mať len hŕstku prípadov".
  • Treťou najhoršie postihnutou krajinou v Európe podľa počtu nakazených je Nemecko, kde je takmer 72.000 prípadov. Inštitút Roberta Kocha (RKI) v polovici marca uviedol, že počet nakazených rastie exponenciálne a keď sa ho nepodarí spomaliť, môže byť za dva až tri mesiace až desať miliónov infikovaných. Nemecko má ale v porovnaní s inými krajinami nízky pomer počtu úmrtí (775) k počtu nakazených. "Je to primárne tým, že testujeme tak veľa ľudí," povedal šéf RKI Lothar Wieler.
  • Nemecká kancelárka Angela Merkelová s odvolaním sa na odborníkov 11. marca povedala, že novým typom koronavírusu by sa vo viac ako osemdesiatmiliónovom Nemecku mohlo nakaziť 60 až 70 percent obyvateľov. Český premiér Andrej Babiš (ANO) k tomu uviedol, že vyjadrenie Merkelovej by mohlo vyvolať paniku. Neskôr dodal, že kancelárka zrejme vychádzala zo scenára, kedy štát nepristúpil k žiadnym opatreniam.
  • Česko má k dnešnému dňu 3330 nakazených a 32 mŕtvych. Námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula 17. marca povedal, že za optimistického predpokladu bude epidémia v ČR narastať ešte mesiac, potom by mala ísť dole (vtedy tu bolo 396 prípadov). Neskôr pre Českú televíziu uviedol, že v polovici apríla môže byť až 15.000 prípadov. Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) dnes uviedol, že v polovici apríla bude v tuzemsku podľa modelov zdravotníckych štatistikov okolo 8000 laboratórne potvrdených prípadov.
  • Nárast ochorenia koronavírusu v posledných dňoch zaznamenáva aj Francúzsko. Počet nakazených dosiahol 51.487 prípadov, doteraz zomrelo 3.516 ľudí. Premiér Édouard Philippe minulý týždeň povedal, že na zem sa valí "extrémne vysoká" epidemická vlna. Niektorí francúzski lekári vinia v tejto súvislosti vládu, že ohrozila životy obyvateľov tým, že riziko šírenia nákazy podcenila. Na kabinet chcú podať žalobu.
Viac o téme: PandémiaOdborníciUSAEurópaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu